Němci poslali za mříže námořní piráty, poprvé po několika staletích

Hamburk - Německá justice poprvé po několika staletích soudila muže obžalované z námořního pirátství. Deset somálských ozbrojenců poslal soud v Hamburku do vězení za únos německé nákladní lodi. Odpykají si trest od dvou do sedmi let.

Obhájci pirátů únos hájili tím, že se jednalo o akt zoufalství lidí žijících v politickém a ekonomickém chaosu jedné z nejméně stabilních zemí na světě. Mluvčí hamburského soudu Conrad Mueller-Horn uvedl, že podmínky v Somálsku byly brány jako polehčující okolnosti: „Nicméně soud nepřijal argument, že obžalovaní nemohli dělat nic jiného, ​​než se připojit k pirátům, aby přežili.“

Podle soudce Wilhelma Muellerse byl navíc útok na loď vedený s téměř vojenskou přesností: „Soud je stejně jako prokurátoři přesvědčený o tom, že všichni obžalovaní se účastnili útoku na loď, stejně jako únosu a vydírání.“

Unesená loď MV Taipan
Zdroj: ČT24

Somálští ozbrojenci se v roce 2010 násilím zmocnili kontejnerové lodi MV Taipan. Patnáctičlennou posádku po několika hodinách vysvobodilo nizozemské námořní komando, které zadržené piráty vydalo do Německa. Posádka během přepadení dokázala odeslat tísňový signál a také se jí podařilo odstavit lodní motory. Útočníci tak nemohli odplout do somálského přístavu.

Piráti vydělávají každoročně desítky milionů dolarů na výkupném za unesené lodi a jejich posádky. Po úspěších protipirátských zákroků v Adenském zálivu se aktivita zločinců přesunula do Arabského moře a Indického oceánu, kde jejich řádění nahrávají rozlehlé vodní plochy.

První pirátský proces v novodobých dějinách Německa (zdroj: ČT24)