V Polsku objevili tisíc let starý člun. Pamatuje zakladatele státu

Na dně jezera nalezena tisíc let stará loď polských knížat (zdroj: ČT24)

Je unikátní stářím, velikostí i historickou pamětí. Na novou senzaci narazili archeologové v Lednickém jezeru u Poznaně. Plavidlo z lipového dřeva mohl využívat třeba nejstarší doložený kníže Měšek I. i jeho manželka Doubravka Přemyslovna - dcera českého knížete Boleslava I.

Štáb ČT natáčel v dílnách, kde plavidlo nyní zkoumají badatelé z univerzity v Toruni. Loď měří téměř 10 metrů a vyrobena byla z jednoho kusu dřeva. Sloužila pravděpodobně k přepravě lidí a zboží z břehu jezera na tamní ostrov - kdysi sídlo knížecího rodu Piastovců. Do plavidla se mohlo vejít až 14 lidí.

Historici tak mluví o mimořádně hodnotném nálezu. Na zmíněném ostrově byl patrně zakladatel polského státu Měšek pokřtěn. „Je pro nás výjimečně vzácný, protože se stává výchozím bodem ve zkoumání politické historie polského státu a vztahů mezi Poláky a Čechy,“ zmiňuje Tomasz Borowski z Muzea historie Polska.

Archeologové se nyní snaží loď co nejlépe zakonzervovat. Všech devět kusů lodi ponořili do speciálních kádí, kde bude uložena dva roky. Poté ji čeká několikatýdenní působení vakuové komory s teplotou minus 12 stupňů.

Následně se plavidlo pamatující počátky polského státu stane unikátním exponátem muzea ve Varšavě.

Vydáno pod