Pákistánská aktivistka má naději na uzdravení, Taliban hrozí novinářům

Islámábád/Londýn - Pákistánská aktivistka, na kterou minulý týden zaútočili islamisté, má naději na uzdravení. To jsou první závěry britských lékařů, kteří ji převzali do péče. Čtrnáctiletá Malala Júsufzaiová byla cestou do školy postřelena do hlavy a krku. K útoku se vzápětí přihlásilo hnutí Taliban, které školačka dlouhodobě kritizovala na svém blogu. Taliban už také pohrozil smrtí několika pákistánským novinářům kvůli kritickým zprávám o útoku na aktivistku.

Júsufzaiová za pomoci týmu doktorů absolvovala letecký transport z Pákistánu do Velké Británie a následný převoz do nemocnice v Birminghamu. Teď ji čeká v Británii další léčba. Specialisté jí nejprve nahradí poškozené kosti lebky. Poté absolvuje neurologickou rehabilitaci. „Minulý týden ve čtvrtek jsme nabídli pákistánské vládě, že se o ni postaráme, protože potřebuje zvláštní specializovanou péči. Úřady naši nabídku přijaly, náklady uhradí pákistánská vláda,“ sdělil ministr zahraničí Velké Británie William Hague.

Lékařské týmy ve vojenské nemocnici v Birminghamu se zabývají léčbou střelných zranění a vážných poškození hlavy deset let. Jejich pacienty jsou především vojáci z válečných misí, ale i vážně poraněné děti. Teď se pokusí zachránit Júsufzáiovou. „Je inspirujícím příkladem pro mladé lidi. Útok na ni a na její spolužáky byl zbabělý. Pouhá snaha zastavit její boj za přístup pákistánských dívek ke vzdělání,“ dodal Hague.

Případ mladé aktivistky vyvolal v Pákistánu silné emoce. Lidé protestovali proti Talibanu a žáci ve školách se hromadně modlili. Nedělní demonstrace v Karáčí se zúčastnily desetitisíce lidí. Pokud se dívka uzdraví, ještě nebude mít vyhráno. Taliban už jí vzkázal, že když přežije, zaútočí na ni znovu.

Taliban hrozí smrtí novinářům za zprávy o Júsufzaiové

Taliban v Pákistánu pohrozil smrtí několika novinářům v zemi kvůli kritickým zprávám o útoku na Júsufzaiovou. Podle britského deníku The Guardian několik pákistánských a mezinárodních mediálních organizací působících v Pákistánu bylo v posledních dnech nuceno přijmout mimořádná bezpečnostní opatření poté, co jim ozbrojenci vyhrožovali. Výhrůžky prý byly „konkrétní“ a namířené proti jmenovitým osobám. Jeden z žurnalistů pracující v údolí Svát, kde se útok odehrál, dostal policejní ochranu. Policie sdělila, že má „důvěryhodné informace, že je na černé listině organizace Tehríke Taliban Svát“.

Taliban dlouhodobě odsuzuje pákistánská oficiální média jako přisluhovače Západu. Místní novináři ale upozorňují, že se i v případě útoku na Malala snažili poskytovat vyvážené zpravodajství a že dali extremistům dost prostoru, aby svůj čin ospravedlnili. Pákistánský Taliban každopádně vydal nezvykle velké množství prohlášení k atentátu, v nichž mimo jiné citoval islámské právo, proti němuž se Malala údajně svou kampaní na podporu vzdělání žen provinila.

Útok na Malalaj Júsufzaiovou Pákistánce šokoval
Zdroj: ČTK/AP/Shakil Adil

Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik vypsal podle zpravodajského serveru CNN odměnu milion dolarů na hlavu mluvčího pákistánského Talibanu Ahsanulláha Ahsana, jehož prostřednictvím se hnutí k útoku přihlásilo. Ministr vnitra Málik uvedl, že plán atentátu byl zosnován v Afghánistánu. „Přijeli odtud čtyři lidé… Jednoho z nich už jsme identifikovali a několik jeho společníků bylo zadrženo,“ sdělil ministr a slíbil, že zodpovědné osoby budou co nejdříve pohnány před spravedlnost.

Atentát vyvolal vlnu rozhořčení po celém světě, včetně Pákistánu, kde v některých oblastech má hnutí Taliban podporu. V pákistánských městech se konají demonstrace na podporu oběti, žáci v pákistánských školách se za aktivistku modlí a pákistánské dívky si kupují trička s nápisem „Jsem Malala“, aby daly najevo svou solidaritu. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se o hrdinství mladé Pákistánky zmínila minulý týden na shromáždění skautek ve Washingtonu. Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí dnes prohlásil, že střelba na Malala byla „útokem na všechny dcery Pákistánu, na vzdělání a civilizované osoby vůbec“. Dokonce i zpěvačka Madonna připomněla minulý týden na koncertě v Los Angeles Malalino jméno za hlasitého potlesku fanoušků a věnovala dívce svůj hit Human Nature.