Britští vědci znovu v akci: Tentokrát probádali tvar pivních sklenic

Bristol - Britští vědci už mají prozkoumané kdeco, tentokrát se vrhli na alkohol, respektive na psychologickou stránku jeho konzumace. Experti z univerzity v Bristolu tvrdí, že nezáleží jen na tom, co a jak pijeme, ale také z čeho. Zásadním faktorem prý může být i tvar sklenice. Podle jejich studie pijeme pivo ze sklenice s kónickým tvarem mnohem rychleji než z rovného poháru.

Psychologové zkoumali, zda existuje spojitost mezi špatným odhadem a rychlostí pití. Nalili lidem pivo do rovné a zakřivené sklenice; zkoumaní jedinci pak měli odhadnout, kde je polovina objemu. U kónického tvaru je to zhruba ve třech čtvrtinách výšky. Na vyprázdnění zakřivené sklenice potřebovali účastníci výzkumu o 60 procent méně času než na tu rovnou. Podle vědců jasný důkaz toho, k čemu vede špatný odhad. Lidé pijí rychleji, protože si myslí, že ještě nejsou v polovině svého drinku. Podle některých účastníků může navíc hrát roli i to, že křivá sklenice se lépe drží v ruce.

Vědci posléze nalili dobrovolníkům do obou typů sklenic kromě piva i limonádu a výsledek pokusu je překvapil: Na rozdíl od alkoholického nápoje lidé pili limonádu z obou typů sklenic stejně rychle.

Pití alkoholu sebou samozřejmě nese zdravotní rizika. Britové chtějí výzkum dále rozšířit a využít ho k prevenci alkoholismu. „Zajímá nás, jestli můžeme lidi naučit lépe odhadnout, kde je polovina sklenice, a změnit tak jejich návyky týkající se pití alkoholu,“ říká Marcus Munafo, profesor biologie na univerzitě v Bristolu.

Rychlost pití piva záleží na tvaru sklenice (zdroj: ČT24)

Na mnichovském Oktoberfestu si tvar sklenice vybrat nejde. Návštěvníci největšího pivního festivalu na světě musí pít z klasických rovných tupláků. A nezdá se, že by je to nějak omezovalo.

Oktoberfest
Zdroj: ČT24