Být, či nebýt součástí Británie? Skotsko rozhodne v referendu

Edinburgh - Skoty čeká „nejdůležitější politické rozhodnutí za posledních 300 let“, uvedl britský ministr pro záležitosti Skotska Michael Moore. Britská vláda se totiž domluvila se skotskými představiteli na podmínkách referenda, ve kterém budou Skotové v roce 2014 hlasovat o odtržení od Británie.

Dohodu v pondělí v Edinburghu podepíšou britský premiér David Cameron a skotský první ministr Alex Salmond. Skotští představitelé dosáhli toho, že se hlasování bude konat v době 700. výročí bitvy u Bannockburnu, která měla velký význam pro udržení skotské nezávislosti na Anglii. Vláda v Londýně také přistoupila na skotský požadavek, aby se referenda mohli zúčastnit i šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči.  

Otázka je jednoduchá: být, či nebýt?

Skotové naopak ustoupili v tom, že voličům bude předložena pouze jednoduchá otázka, zda chtějí zůstat součástí Británie, nebo vytvořit samostatný stát. Skotská vláda původně zvažovala ještě třetí možnost, v níž by voliči mohli hlasovat pro výraznější autonomii při zachování svazku s Británií.  

Skotsko se spojilo s Anglií v roce 1707. Od roku 1997 má opět vlastní parlament a regionální vládu - podobně jako Wales a Severní Irsko. Skotská národní strana skotského premiéra Alexe Salmonda nicméně chce, aby Skotové měli i vlastní obrannou a zahraniční politiku, kterou nyní řídí Londýn. Stejně tak chce odsun ponorek s jadernými raketami, které mají nyní základnu nedaleko Glasgow. 

Pokud by se Skotsko osamostatnilo, způsobilo by to problémy zbytku Spojeného království nejen kvůli jaderným ponorkám, ale oslabilo by to jeho hlas v Radě bezpečnosti OSN i v Evropské unii. Průzkumy ale zatím ukazovaly, že ideu samostatného Skotska podporuje jen menšina jeho obyvatel.

Salmond chce ze Skotska hospodářského tygra

Salmondovi nacionalisté nabízejí novou vizi samostatného Skotska. Vyschlé penězovody z Londýna chtějí nahradit výnosy z těžby ropy a plynu v Severním moři. „S náležitým podílem (na výnosu) z našich zdrojů by Skotsko bylo šestou nejbohatší zemí v rozvinutém světě,“ uvedl Salmond s tím, že jeho zemi by čekal hospodářský zázrak. 

Do roku 2020 chce Salmond získat z obnovitelných zdrojů tolik elektřiny, kolik Skotové spotřebují, a masivní přebytky vyvážet do hladové Evropy. „Jak ukázalo Norsko, Švédsko a Nový Zéland, mnoho malých států zvládá finanční krizi lépe než řada těch větších, jako jsou Spojené království, Itálie nebo Španělsko.“ 

Skotsko
Zdroj: ČT24/ISIFA

Vize nového státního uspořádání ovšem nepočítá s tím, že by britská královna Alžběta II. přišla o skotský trůn. Vládkyní by zde měla být stejně, jako je tomu v Kanadě nebo Austrálii. Proměnou by ale nejspíš musela projít vlajka Spojeného království. Jednu z jejích částí totiž tvoří bílý Ondřejův kříž na modrém poli, zástava patřící Skotsku.