Rusko: V Aleppu už není ani jeden povstalec, nastal čas jednat o příměří

Ze syrského Aleppa byli evakuováni všichni povstalci. Oznámil to ruský ministr obrany Sergej Šojgu s tím, že nyní existují podmínky pro sjednání příměří pro Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že skutečnost, že syrská armáda kontroluje celé Aleppo, považuje „za důležitý krok“ k řešení syrského konfliktu. Syrské letectvo mezitím obnovilo údery na povstalecké oblasti poblíž Aleppa.

„Podle mne jsme velmi blízko dosažení dohody o trvalém příměří na celém území Sýrie,“ sdělil Šojgu. „Osvobození Aleppa od radikálů je velmi důležitý krok k normalizaci situace v celé Sýrii a doufám, že i v celé oblasti,“ reagoval Putin.

Pod kontrolou vlády je nyní celé Aleppo, jehož východní čtvrti od roku 2012 ovládali bojovníci opozice. Syrská armáda, která se opírá o pomoc Ruska a Íránu, povstalce porazila v ofenzivě zahájené v listopadu.

V nadcházejícím období je třeba se zaměřit na posílení Aleppa a na zajištění jeho bezpečnosti. Vítězství v Aleppu může otevřít nové možnosti pro politická řešení… Některé národy to může přimět k tomu, že se stanou realističtějšími a uvidí nová východiska.
Hasan Nasralláh
vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh

Evakuace východního Aleppa byla ukončena ve čtvrtek. Z bývalých povstaleckých čtvrtí odjelo podle Turecka až 40 tisíc lidí, mezi nimiž byli civilisté i bojovníci. Podle syrské televize už armádní specialisté odstraňují výbušniny, které za sebou povstalci ve městě nechali.

Východ Aleppa připomíná vybombardované Drážďany

Satelitní snímky OSN přinesly důkaz o tom, že východní část Aleppo byla během čtyřletých bojů velmi výrazně poškozena. Podle odborníků je 33 500 obytných domů neobyvatelných, většina továren byla buď vykradena, nebo zničena, někdejší památky leží v troskách. Obnova podle nich potrvá mnoho let a bude stát miliardy dolarů.

Obyvatelé východního Aleppa
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Aleppo leží na křižovatce starých obchodních tras a před válkou bylo největším městem v Sýrii s vyhlášenou kuchyní a více než třemi miliony obyvatel. Bylo průmyslovým střediskem s textilními a farmaceutickými továrnami a výrobnami plastu. Do jeho historické části jezdili turisté.

„Dnes se Aleppo podobá městům zasaženým ve 2. světové válce,“ řekl ředitel vládního úřadu pro muzea a archeologii Maamún Abdal Karím. Zkáza podobající se vybombardovaným Drážďanům se netýká ale celého města. Ze satelitních záběrů OSN vyplývá, že nejvíce poškozen je východ města. Destrukce se týká ze 70 až 80 procent jen východních čtvrtí.

Ozdravení města - rozděleného i před válkou na bohatší, provládní část na západě, a chudší, opoziční část na východě - bude ještě složitější než obnova fyzická. Ve vládních čtvrtích se udržel normální život. Děti chodily do škol, dospělí do práce, restaurace i kavárny byly nabité. Povstalci svými nepříliš silnými zbraněmi poškodili v této části jenom některé domy poblíž bojové linie.