Arktický vítr se žene USA: Hromadné nehody, ochromená letiště, mráz až minus 34 stupňů

Na severu Spojených států vrcholí vlna mimořádně chladného počasí. To způsobilo náledí na vozovkách a tím i časté dopravní nehody, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých. V letecké dopravě nabírají spoje zpoždění nebo jsou úplně zrušeny.

Obě letiště obsluhující hlavní město Washington zažívají kalamitní stav. Mezinárodní letiště Dulles obnovilo provoz dvou letových drah uzavřených na více než tři hodiny kvůli zamrzající ploše. Reaganovo národní letiště provoz přerušovat nemuselo, ale i tam se kupí zpoždění leteckých spojů.

Na nebezpečně nízké hodnoty až minus 34 stupňů Celsia spadly teploty v Montaně. Varování před „život ohrožující zimou“ bylo vydáno také pro Severní Dakotu.

Ledový arktický vítr dorazil přes kanadskou hranici do USA tento týden podruhé a připojil se k bouři, která se vytvořila nad Tichým oceánem a přinesla sníh na velké území amerického severu až po východní pobřeží. Až patnácticentimetrovou sněhovou nadílku meteorologové slibují státům Vermont, New Hampshire, Maine, Wisconsin a Indiana.

Národní meteorologická služba předpokládá, že klimatické podmínky omezí o víkendu dopravu na několika místech od Montany po Filadelfii v Pensylvánii, kde je hlášen mrznoucí déšť a námrazy na silnicích.

Studená vlna zasáhla tento týden Boston, kde naměřili vůbec nejnižší teplotu od roku 1883. Školy kvůli tomu zůstaly v pátek zavřené a úřady radily lidem, aby buď nevycházeli vůbec, nebo se dostatečně oblékli.

Stanice CNN informovala o sobotní řetězové nehodě v Baltimore, kde se na namrzlé silnici srazilo 55 aut. Nejméně dva lidé zemřeli a jedenáct zraněných skončilo v nemocnici. Na sociálních sítích se objevilo video nákladního auta s cisternou, které se převrátilo, přičemž palivo v cisterně vybuchlo.

Na severu Virginie ohlásila policie 41 dopravních nehod a jednu lidskou oběť. Jedna řidička přišla také o život ve státě Ohio, když sjela ze silnice. Dva mrtví jsou také v Severní Karolíně, kde došlo k více než stovce nehod. Mrholení spojené s mrazem trvající nepřetržitě téměř 40 hodin tam vytvořilo na silnicích ledovku.