Zaorálek je v případě Čechů zadržených v Turecku optimistou. Pokus o puč odsoudil

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je optimistický v případě dvojice Čechů, které turecké úřady zadržely kvůli podezření z terorismu. Na turecké straně prý vidí ochotu pomoci a vyjít vstříc Česku. Je si ale vědom, že případ nelze vyřešit za den. V tureckém parlamentu zároveň šéf české diplomacie odsoudil pokus o puč.

Zaorálek jednal v Ankaře se svým tureckým protějškem Mevlütem Cavusogluem. Podle Cavusoglua úřady stále zjišťují, jak závažné bylo zapojení dvojice Čechů do teroristických aktivit. Českým diplomatům přitom umožňují zadržené navštěvovat.

Miroslav Farkas a Markéta Všelichová
Zdroj: Facebook/Miroslav Farkas

„Mám dobrý dojem. Už v této chvíli se dějí vstřícné kroky. Rodina bude moci navštívit vězněné a z turecké strany vidím určitou ochotu a vstřícnost dělat kroky, které nejsou v rozporu s právním řádem a těm občanům usnadňují situaci,“ řekl Zaorálek o dvojici Čechů, které turecké úřady viní z příslušnosti ke kurdským milicím YPG.

České velvyslanectví v Ankaře se podle něj případem zabývá téměř denně, snaží se zadrženým Markétě Všelichové a Miroslavu Farkasovi pomoci s hledáním právníka a komunikuje i s jejich rodiči.

Ridiče Markéty Všelichové navštíví dceru ve vězení už v pátek. Otec Miroslava Farkase v rozhovoru pro ČT ujistil, že dvojice nechtěla páchat terorismus. „Šli tam pomáhat, to můžu bezpečně tvrdit. Vozili tam oblečení. Že by měl být syn terorista, to určitě ne,“ ujišťuje.

Podle Zaorálka nemá Praha ani Ankara zájem na tom, aby záležitost kalila vzájemné vztahy. Cavusoglu ho ale upozornil, že podezření vůči dvojici jsou vážná a vyžadují důkladné prošetření, zejména v souvislosti s nedávným atentátem v Istanbulu, k němuž se přihlásila organizace napojená na Stranu kurdských pracujících (PKK).

„V našem osobním rozhovoru mi řekl, že jsou to okolnosti, které bohužel vytvářejí to, že oni nemohou takovou věc zahodit jen na základě našich ujištění, že dotyční neměli zlé úmysly,“ uvedl Zaorálek.

Zaorálek jednal v Turecku o zadržených Češích (zdroj: ČT24)

Nejlepší výsledek? Vyhoštění Čechů

Podle údajů české diplomacie se dvojice nehodlala zapojit do teroristických aktivit, ale chtěla na území Sýrie ovládaném kurdskými jednotkami vybudovat polní nemocnici. To ČT potvrdil i otec zadrženého Čecha. 

Zaorálek o případu jednal i s tureckým premiérem Binalim Yildirimem a i tento rozhovor mu prý dodal optimismus. „Turecká strana říká, že je otevřená tomu, abychom my z naší strany dodali informace a argumenty, které mohou pomoci najít pozitivní vyústění,“ řekl. Za pozitivní vyústění by považoval vyhoštění dvojice do Česka.

Turecký ministr zahraničí uvedl, že vyšetřování spojitosti české dvojice s teroristickými organizacemi pokračuje. „Vyměňujeme si informace, zjišťujeme, o jak významné zapojení do struktur těchto organizací se u těchto českých občanů jednalo,“ řekl turecký ministr s tím, že by si přál, aby k incidentu nikdy nedošlo.

Zaorálek: Ministr Cavusoglu několikrát dokázal rychle pomoci (zdroj: ČT24)

Zaorálek odsoudil pokus o puč

Zaorálek na jednání s Cavusogluem také odsoudil červencový pokus o vojenský puč. Podle něj je ale důležité, aby i v těžké situaci fungoval právní stát a aby soudy rozhodovaly na základě důkazů.

„Tuhle věc musíme být schopni vyřešit tak, aby nevznikl pocit, že čeští občané se tady dostali do problémů a byli souzeni těžce za nějaké zločiny, které se jim nedají prokázat, jen proto, že je tady nějaká atmosféra,“ řekl Zaorálek.

Podle českého ministra turecké úřady musejí brát v potaz, že Česko nepomáhá teroristům. „Tuhle důvěru Turků máme, proto si myslím, že oni se mohou spolehnout na to, že my takovou věc jsme schopni vyřešit sami,“ uvedl Zaorálek.

Podle něj česko-tureckým vztahům přispělo i nedávné uzavření kanceláře YPG v Praze. „Že se v Česku podobné instituci nedaří, tady vychází velmi dobře,“ řekl.

Neúspěšný pokus o státní převrat z letošního července odsoudil šéf české diplomacie i během svého vystoupení v místním parlamentu. Podle něj je pro Česko kvůli historickým zkušenostem důležité, aby jeho spojenci měli stejně jako Česká republika svobodu a demokracii. 

V České republice ve 20. století období, kdy jsme měli skutečnou svobodu a demokracii, byla poměrně vzácná. Proto si vážíme toho, že můžeme v parlamentu svobodně hledat cestu do budoucnosti. A je pro nás nesmírně důležité, aby podobně demokraticky a svobodně se vystupovalo i v našich spojeneckých zemích.
Lubomír Zaorálek

V Tureckém parlamentu znovu svítí české lustry

Jako dar turecké straně předal Zaorálek reprezentační lustry, které nahradí kusy zničené při pokusu o převrat. Zaorálek je v parlamentu také symbolicky rozsvítil. „Když jsme se dozvěděli, že ty lustry byly zničeny, tak nás poměrně rychle napadlo, že bychom chtěli dát gestem najevo, že stojíme na vaší straně,“ řekl. „Jsem rád, že se to povedlo, že jsme dneska tady rozsvítili a jsem na to hrdý. Je to lepší, než kdybych vám jenom říkal, že vám držím palce,“ prohlásil.

Původní lustry pocházely ze skláren v Kamenickém Šenově a Československo je tureckému parlamentu dodalo v roce 1958. Česko letos Turecku darovalo 15 nových svítidel a zajistilo rekonstrukci deseti lustrů. Celková hodnota daru byla 1,5 milionu Kč.

Před závěrem návštěvy se Zaorálek setkal i s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Hlavním tématem jednání byl terorismus. Erdogan řekl, že není možné, aby někdo byl považován za teroristu v jedné zemi a v jiné nikoli. Varoval také, že se tím Evropa možná začne zabývat, až když už bude pozdě.