Turecko vrací do Sýrie úder a svolává schůzku NATO

Damašek - Turecko po přeshraničním incidentu ze Sýrie bombardovalo syrské cíle. S šéfem NATO se dohodlo na svolání mimořádné schůzky aliance. Na jihovýchodě Turecka dnes granát vypálený ze syrského území zabil ženu a čtyři děti. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nad přeshraničním incidentem vyjádřila rozhořčení. Washington bude jednat s Ankarou o případných dalších krocích.

Turecká armáda udeřila na cíle na syrském území. Oznámila to v prohlášení kancelář tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Turečtí představitelé tvrdí, že granát vystřelený ze syrského území dopadl do města na jihovýchodě Turecka u hranice se Sýrií a zabil přitom ženu a čtyři děti. Turecké ozbrojené síly okamžitě odpověděly a podél hranice bombardovaly cíle určené radarem.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu o incidentu telefonicky informoval zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdara Brahímího a spojil se s šéfem OSN Pan Ki-munem a generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem.

Rasmussen dnešní útok ze Sýrie ostře odsoudil. Místopředseda turecké vlády Bülent Arinç uvedl, že Sýrie se musí za dnešní incident zodpovídat.

Pokračují i boje v Sýrii. Aleppo zasáhly čtyři výbuchy v rozmezí necelé půlhodiny, byly očividně koordinované. Podle syrské opozice zemřelo nejméně 48 lidí, syrská státní televize hovoří o 33 obětech.

Syrská televize odvysílala záběry následků explozí a obvinila z nich odpůrce režimu. Ukázala i muže, kteří měli patřit k útočníkům. Vojáci je ale podle televize zastřelili dřív, než mohli odpálit další nálože. Spínače k nim měli údajně v rukou.

Někteří opoziční aktivisté, s nimiž jsou v kontaktu západní novináři, ale tvrdí, že povstalci by nemohli do srdce armádou kontrolované čtvrti proniknout a už vůbec ne s tak obrovským množstvím výbušnin.

Dějištěm útoku bylo náměstí Saadalláha Džábirího a terčem hotel a jeden z tamních klubů. Syrská organizace pro lidská práva, která monitoruje situaci v Sýrii z exilu, ohlásila, že výbuchům předcházela potyčka mezi povstalci a ochrankou klubu.

Libanonská média upozorňují, že Aleppo tento týden navštívil prezident Bašár Asad. Podle některých zdrojů je stále ve městě.

Podobných útoků, jako ten dnešní, bylo už víc. 18. července při jednom z nich v Damašku zahynulo několik vysoce postavených představitelů armády, včetně prezidentova švagra a ministra obrany.