K Zemi míří extrémně jasná kometa

Praha - K Zemi míří jasná kometa, která bude na noční obloze zářit zhruba jako Měsíc v první čtvrti. Objevena byla 21. září astronomy z Ruska a Běloruska. Podle serveru Space.com je kometa zajímavá také tím, že se pravděpodobná dráha jejího letu podobá dráze Velké komety z roku 1680. Už dnes se přitom mohou Češi těšit z jiného úkazu - Venuše se kolem 9. hodiny ranní přiblížila k Regulu, hvězdě souhvězdí Lva. Na obloze je planeta mimořádně jasná nad východním obzorem.

Pokud je Venuše na obloze vidět ráno, nazývá se Jitřenkou, pokud večer, nazývá se Večernicí. „Teď je patrná poblíž Regulu, což není až tak vzácná záležitost, protože Lev patří mezi zvířetníková souhvězdí, což jsou souhvězdí ležící v pásu kolem ekliptiky,“ podotkla Ivana Marková z hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě. Právě v blízkosti ekliptiky se přitom nacházejí planety. Venuše je dobře pozorovatelná při jasné obloze.

Venuše je třetím nejjasnějším objektem na obloze po Slunci a Měsíci, proto na její pozorování není nutné používat dalekohled.

Kometa
Zdroj: ČT24

Jasnost komety je těžké předvídat, může i zaniknout

Astronomy teď ale nejvíc zajímá jiný úkaz - k Zemi se totiž blíží kometa ISON, která má dosahovat jasnosti Měsíce v první čtvrti. „Dráhu komety známe dobře, ale odhad jasnosti je nejistý, protože se přibližuje ke Slunci a po průletu kolem Slunce nevíme, co to udělá,“ prohlásila Marková.

Kometa se tak může ještě nakonec rozpadnout nebo úplně zaniknout. Pokud ale „přežije“, mělo by jít o velmi jasný objekt pozorovatelný v listopadu a prosinci příštího roku.

Kometa má parabolickou dráhu, pravděpodobně patří do takzvaného Oortova oblaku komet. "Jde o sférický útvar, jenž obklopuje Slunce ve vzdálenosti stotisíckrát větší, než je vzdálenost ZeměSlunce,„ konstatovala Marková. V oblaku se odhadem nacházejí biliony kometárních jader. Oběžné doby komet kolem Slunce jsou tisíce let. “Je těžké předvídat, kdy se taková kometa objeví," dodala Marková.

V roce 2013 ale nepůjde o jedinou kometu. „Očekává se na jaře průlet ještě další komety, zajímavých úkazů tam bude mnoho,“ míní Marková. Březnová kometa bude pozorovatelná večer po setmění.

Vstup Ivany Markové (zdroj: ČT24)