Po Jihoevropanech demonstrovali i Francouzi a Belgičané

Paříž - Po Španělech, Portugalcích a Řecích vyrazili do ulic i Francouzi a Belgičané. Tisíce stoupenců levice demonstrovaly v Paříži proti škrtům v eurozóně. V Madridu se ze stejného důvodu znovu střetli policisti s davem, který se snažil dostat k parlamentu.

Francouzi demonstrovali v Paříži proti evropské politice úsporných opatření. Do ulic vyšli na výzvu šedesáti organizací - mezi nimi volebního seskupení Levá fronta - dva dny před tím, než bude parlament projednávat evropskou rozpočtovou smlouvu, která zavazuje 25 signatářských států nepřekračovat strukturální deficit.

Radikální Levá fronta, kterou utvořily před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009 Francouzská komunistická strana, Levá strana a Jednotná levice, uvedla, že přišlo na 50 000 nespokojených lidí.

Proti politice úsporných opatření, která hrozí prohloubit nerovnosti ve společnosti, demonstrovali dnes také obyvatelé belgické metropole. Do ulic vyšlo podle organizátorů několik tisíc lidí, policie jejich počet odhaduje na 1 500. Demonstranti žádali „spravedlivější politiku“ v Belgii a ve zbytku Evropy, která by umožnila bojovat proti chudobě a rozdělovat rovnoměrně blahobyt mezi všechny. Protestní akci svolala Křesťanská odborová konfederace. Demonstranti vyzvali vládu socialisty Elia Di Rupa, aby přijala efektivní opatření proti nezaměstnanosti mladých, která postihuje téměř 100 tisíc Belgičanů.