Fidel Castro označil zrušení sankcí EU proti Kubě za pokrytectví

Havana - Od pondělí definitivně platí zrušení sankcí EU proti Kubě, na kterém se předáci členských států dohodli na unijním summitu minulý týden. Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro ovšem z tohoto opatření nejásá, označil ho dokonce za pokrytectví. Rozhodnutí EU kritizují i Spojené státy, kubánští disidenti a neziskové organizace.

„Jsem zklamaný, že to EU zrušila. Nevidím důvody, proč by si kubánský režim zasluhoval zrušení sankcí,“ uvedl ve studiu ČT24 Fredy Valverde, šéf španělského vysílání Českého rozhlasu. Podle něj se i nadále na Kubě porušují lidská práva. Za zrušením sankcí jsou podle něj ekonomické zájmy unie.

Proti zrušení sankcí kvůli porušování lidských práv protestovaly země jako například Česko či Švédsko. Ty opakovaně tvrdily, že chtějí pro zrušení sankcí nejprve vidět na Kubě určitý pokrok. Praha dokonce hrozila, že pokud se tak nestane, zrušení zablokuje. Nakonec ale návrh prošel. 

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poté znovu upozornil na závažnou otázku věznění politických vězňů na Kubě. „Jejich počet je nadále ještě daleko přes 200, podmínky v kubánských věznicích jsou strašné, odpovídají podmínkám, které u nás byly v 50. letech,“ varoval Schwarzenberg. 

Sankce uvalila EU na Kubu v roce 2003. Nakonec ale byly po dvou letech pozastaveny. Tím se zmrazila i očekávání kubánských disidentů, že se režim na Kubě uvolní. V pád komunistické vlády věřili také, když se nemocný Fidel Castro vzdal úřadu, toho se pak ale pevnýma rukama ujal jeho bratr Raúl. Nyní došlo ke zrušení sankcí EU proti Kubě, tím tedy zřejmě definitivně naděje na pád nebo uvolnění komunistického režimu zhasly.