Volební tečka po třech týdnech: Michigan dopočítal poslední hlasy

Byl posledním státem, který dosud neoznámil oficiální výsledky voleb. Vítězství Donalda Trumpa potvrdil Michigan skoro tři týdny po hlasování. Dodatečně tak vítěz získal 16 volitelských hlasů a nastřádal konečných 306 volitelů. Hillary Clintonová jich získala jen 232. Ve zmíněném Michiganu ale přesto zřejmě není vše u konce. Neúspěšná kandidátka Strany zelených Jill Steinová hodlá požádat o ruční přepočítávání hlasů.

Řada analytiků očekává, že Steinová podá v Michiganu žádost podobně jako předtím ve Wisconsinu a Pensylvánii. Čas na to má do středy. Trump by pak měl sedm dní na to, aby podal námitku proti její žádosti. Během pondělí uvedl, že pokud by byly anulovány hlasy nelegálních imigrantů, zvítězil by i v absolutním součtu hlasů. Toto prvenství si ale přivlastnila Clintonová.

Ani v jednom z těchto tří států kandidátka Strany zelených Steinová přitom nemá šanci zvítězit, Clintonová v nich ale podlehla vítězi voleb Donaldu Trumpovi jen velmi těsně.

Steinové se podařilo na přepočet hlasů ve třech státech vybrat už téměř dvakrát vyšší částku, než jakou získala na celou svou prezidentskou kampaň. Podle stránek její kampaně vybrala už 6,3 milionu dolarů (161 milionů Kč). Na vlastní kampaň před prezidentskými volbami přitom získala asi 3,5 milionu dolarů (89 milionů Kč).

Budoucí prezident Spojených států Trump o víkendu řekl, že v prezidentských volbách získal pro zvolení nejenom nezbytnou většinu volitelů, ale i většinu všech voličských hlasů, pokud by se odečetly miliony lidí, kteří volili nelegálně. Žádné důkazy však nepředložil.

Bílý dům v reakci na Trumpova slova dnes uvedl, že neexistuje žádný důkaz, že by během voleb docházelo k podvodům.

Vydáno pod