Sarkozy: Samostatná Palestina je nevyhnutelná

Jeruzalém - Vznik samostatného palestinského státu je podle francouzského prezidenta nutný pro bezpečnost Izraele. Nicolas Sarkozy to řekl po příletu do Izraele, kde bude ještě další dva dny. Kromě jednání o mírovém procesu mezi Izraelci a Palestinci má v plánu i návštěvu palestinských území, rozhovory o íránském jaderném programu nebo izraelsko-syrských vztazích.

Sarkozy přijel do Izraele s manželkou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou v doprovodu početné delegace. Po příletu do Tel Avivu je přivítal izraelský premiér Ehud Olmert a prezident Šimon Perez. Po ranní audienci u izraelského prezidenta promluvil dopoledne v Knessetu. Poslední francouzský prezident, který měl v izraelském parlamentu řeč, byl François Mitterrand v roce 1982.

Sarkozyho slova o samostatné Palestině nalezla pozitivní odezvu u členů izraelské vlády. Francouzský prezident jejich význam ještě podtrhl, když řekl: „Mír je třeba nastolit ihned, zítra už bude moc pozdě.“

Při vystoupení v izraelském parlamentu, které bylo vrcholem jeho třídenní návštěvy Izraele a palestinských území, Sarkozy apeloval na zastavení izraelských kolonizačních aktivit na palestinských územích.

„Míru nebude dosaženo bez ukončení (židovské) kolonizace palestinských území. Mír ale také nenastane, dokud Palestinci sami nebudou bojovat proti terorismu. Tím spíše ale nebude mír, dokud bude Palestincům bráněno pohybovat se, nebo prostě jen žít na jejich území,“ prohlásil francouzský prezident.

Nastolení míru mezi Izraelem a Palestinci podle Sarkozyho vyžaduje také „uznání Jeruzaléma jako hlavního města dvou států a záruku svobodného přístupu ke svatým místům pro všechna náboženství“.

V pasáži věnované kontroverznímu íránskému jadernému programu pak zdůraznil, že Írán s jadernými zbraněmi je pro Francii nepřijatelný, a požadoval rázný postup mezinárodního společenství v této záležitosti.

Sarkozy rád zdůrazňuje, že mezi přáteli lze říkat věci otevřeně a nazývat vše pravým jménem. A jako přítel je v Izraeli skutečně přijímán, což ho odlišuje od jeho předchůdce Jacquese Chiraca, který byl izraelskými představiteli vnímán jako proarabský politik.

Na návštěvu francouzského prezidenta v Izraeli může vrhnout stín víkendový incident, kdy v Paříži napadla skupina agresorů židovského chlapce. Ten je udržován v umělém spánku a jeho stav je velmi vážný.