Stoupenci Clintonové volají po přepočítání hlasů ve třech klíčových státech

Oddaní stoupenci poražené prezidentské kandidátky Hillary Clintonové svou favoritku vyzývají, aby nechala přepočítat hlasy odevzdané ve třech amerických státech - Michiganu, Wisconsinu a Pensylvánii, tedy těch, kde byl mezi oběma kandidáty velmi těsný rozdíl. Napsal to list The New York Times s tím, že jde o poslední stéblo, kterého se příznivci bývalé první dámy chytají ve snaze zmařit nástup Donalda Trumpa do Bílého domu.

Clintonová by prý měla zpochybnit hlasování v Pensylvánii, Michiganu a Wisconsinu, kde podle oficiálních údajů zaostala za Trumpem o mizivý počet hlasů. Stoupenci Clintonové se podle amerického listu opírají o analýzu uznávaných odborníků, podle nichž by mělo ruční přepočítání hlasů vyloučit možný zásah hackerů. 

  • Manko Clintonové na Trumpa činí v Michiganu okolo 12 000 hlasů, ve Wisconsinu 27 000 a v Pensylvánii 68 000.

Odborník z oblasti politických statistik Nate Silver označil tyto rozdíly za pochopitelné s tím, že se dají vysvětlit skrze demografické trendy a tudíž spekulace o manipulaci  ze strany hackerů nejsou v tomto případě na místě.

Počítačový expert Alex Halderman z michiganské univerzity soudí, že jediným způsobem, jak zaplašit pochyby o výsledku hlasování, je prověřit odevzdané volební lístky a elektronická hlasovací zařízení v „kritických státech“. Halderman především upozornil na zjištění, že v těch okrscích (v rámci uvedených třech „swing states“), kde se hlasovalo elektronicky, Clintonová nápadně ztrácela proti Trumpovi, a to o sedm procent.

V táboře samotné Clintonové návrhy na přepočítání hlasů nemají podporu. Je prý vysoce nepravděpodobné, že by mohlo výsledek voleb zvrátit. Je navíc časově náročné a nákladné.

O přepočítání velmi pravděpodobně požádá Steinová

Požadavek na přepočítání hlasů však bude přece jen zřejmě vznesen. Podle všeho se tento krok chystá učinit neúspěšná prezidentská kandidátka Green Party Jill Steinová. „Během posledních dnů se objevily znepokojivé zprávy řady expertů o možném narušení bezpečnosti elektronického způsobu hlasování,“ vysvětlil David Cobb, volební manažer Steinové. 

Jejímu týmu se během několika hodin podařilo v on-line sbírce shromáždit přes dva miliony dolarů, které budou použity na přepočítání hlasů ve Wisconsinu.

Zde vyprší uzávěrka pro podání žádosti již tento pátek, v Pensylvánii pak příští pondělí a v Michiganu příští středu. Pokud se přistoupí k přepočítávání, musí být dokončeno ve lhůtě třinácti dnů. V pondělí 19. prosince se sejde sbor volitelů, aby zvolil nového amerického prezidenta.

Vydáno pod