V Číně pokračují protijaponské bouře

Peking – Dalším dnem pokračují v čínských městech protijaponské protesty kvůli sporným ostrovům ve Východočínském moři. Dnes si navíc Číňané připomínají i 81. výročí japonské invaze do Mandžuska před druhou světovou válkou. Čínská autoritářská vláda povoluje protesty jen zřídka a s nynější vlnou demonstrací proto zřejmě do značné míry souhlasí, byť vyzývá ke klidu.

Před japonským velvyslanectvím v Pekingu tisíce lidí skandovaly vlastenecká hesla a požadovaly bojkot japonského zboží. Obdobné protesty se konaly v Kuang-čou, Wen-čou, Šanghaji a dalších městech. V mnoha provinciích se v 09:18 místního času (03:18 našeho času) rozezněly sirény připomínající japonskou invazi z roku 1931. Třemi minutami ticha si Číňané podle svých slov připomněli ponížení, které jim tehdy Japonci způsobili.

Protesty příležitostně přerůstají v násilnosti včetně vypalování a rabování továren a obchodů s japonskými vlastníky, které postihly například i společnosti Toyota či Honda. Jde o největší protijaponské demonstrace od roku 2005. Situaci vyhrotilo rozhodnutí japonské vlády odkoupit sporné ostrovy od soukromého vlastníka.

Stovky japonských podniků i japonské velvyslanectví v zemi dnes zastavily provoz v očekávání další eskalace protestů. Japonsko rovněž posílilo obranu kolem sporných ostrovů, kterým říká Senkaku a Čína Tiao-jü, poté, co státní sdělovací prostředky oznámily, že k nim míří flotila čítající asi 1 000 čínských rybářských lodí. Tuto informaci ale japonská pobřežní stráž nepotvrdila. Na jednom z neobydlených ostrovů, které jsou předmětem sporu, se vylodili dva Japonci; oficiální činitel japonské pobřežní stráže Judži Sakanaka uvedl, že příčina jejich vylodění není jasná a pobřežní stráž je vyslýchá.

Pekingská vláda se snaží demonstranty uklidnit, Japoncům přitom slibuje, že je ochrání. „Čína je země, která se řídí zákony. Tyto zákony dodržují mezinárodní úmluvy. Žádáme čínské občany, aby své názory vyjadřovali zákonným způsobem,“ prohlásilo čínské ministerstvo zahraničí. Čínské úřady se snaží situaci udržet na uzdě. V Šanghaji dokonce sváželi demonstranty z ulic přímo před japonský konzulát, kde je mohla policie lépe kontrolovat. V Pekingu štáb České televize viděl, jak policie rozdává demonstrantům obědy. Někteří protestující sdělili, že dostali k demonstrování den volna. Zajímavé výsledky přináší pohled na čínské sociální sítě, které používají stamilióny Číňanů. Většina z nich sice kroky japonské vlády odsuzuje, zároveň ale odsuzuje i násilí a rabovaní čínských nacionalistů.

Protesty začaly výrazně ovlivňovat ekonomiky obou zemí. Výrobu ve svých čínských továrnách přerušily firmy Panasonic a Canon, během dneška by se měla přidat i automobilka Honda a podobný krok zvažuje i Toyota. Stejně jako její konkurenti se bojí případného útoku demonstrantů. Další eskalace problémů se přitom obávají i Spojené státy. „Tenhle konflikt nás velmi znepokojuje. Vyzývám proto ke klidu a zdrženlivosti na obou stranách,“ prohlásil americký ministr obrany Leon Panetta, který dorazil v pondělí večer do Číny - původně kvůli vojenským dohodám. Ještě v neděli byl přitom v Tokiu.

Vydáno pod