Summitu APEC dominoval zájem o budoucí směřování Spojených států

Sobotnímu summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) dominoval zájem o budoucí směřování USA pod vedením zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Napsala to agentura AP, podle níž se dosluhující prezident Barack Obama na setkání s novináři ani jednou nezmínil o obchodní dohodě označované jako Transpacifické partnerství (TPP). Trump ji v kampani označil za katastrofu.

Obama se snažil přítomné politiky ujistit, že USA se neodkloní od svých
závazků. Vyzval účastníky summitu, aby se snažili dále prosazovat smlouvu TPP, která se má týkat 12 států.

Podle AP bylo na summitu jasné, že většinu latinskoamerických zemí vyhlídka na prudké změny v americké politice za Trumpa zneklidňuje. Stejně tak se asijští politici přítomní v Limě snažili zjistit, co bude Trumpův nástup do prezidentského úřadu znamenat pro vzájemný obchod s největší ekonomikou světa.

Trump je vehementním odpůrcem TPP a prohlásil, že smlouvu nepodepíše. Bílý dům proto dohodu přestal v Kongresu prosazovat. Obama ji považuje za příležitost, jak rozšířit pracovní příležitosti a blahobyt.

Si Ťin-pching pochválil Obamu

Na bilaterálním setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem Obama označil americko-čínské vztahy za nejvýznamnější na světě. Čínský protějšek ho ocenil za aktivní snahu o posílení vztahů obou zemí. Řekl také, že doufá v poklidné předání moci v USA a v další posilování vztahů Spojených států s Čínou.

Před schůzkou obou státníků Si prohlásil, že se bilaterální schůzka koná v
klíčovém okamžiku americko-čínských vztahů a že chová naději, že se obě země nadále budou snažit spolupracovat a řešit své rozdílné názory. Obama poukázal na společný zásadní postoj ke klimatické změně i provokacím Severní Koreje.

  • Obama v Limě končí svou poslední zahraniční cestu v roli prezidenta USA. Kromě Peru navštívil v minulých dnech Řecko a Německo.

Duterte chce nový světový pořádek pod vedením Ruska a Číny

Filipínský prezident Rodrigo Duterte obvinil na summitu západní státy ze
šikany a pokrytectví. Při dvoustranném setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v peruánské metropoli prohlásil, že v rámci aliancí nelze Spojeným státům důvěřovat. A vládce Kremlu ujistil, že hodlá politiku Filipín odklánět od USA. „V minulosti jsem se ztotožňoval se západním světem. Ale v poslední době vidím, jak západní národy šikanují malé země, a nejenom to, jsou pokrytecké,“ prohlásil Duterte.

Putin mu pogratuloval ke květnovému zvolení a ocenil, že se mu za krátkou dobu podařilo vybudovat důvěru mezi Filipínami a Ruskem. Duterte se obrací k Rusku podobně jako k Číně, kterou Filipíny považovaly ještě donedávna za soupeře, upozornila agentura Reuters.

Vladimir Putin a Rodrigo Duterte
Zdroj: Reuters/Sputnik

Před odjezdem na summit do Peru prohlásil, že možná bude následovat Rusko a odstoupí od členství v Mezinárodním trestním soudu (ICC). Nelíbí se mu, že jej svět kritizuje za neúprosnou válku, jakou ve své zemi zahájil proti drogovému podsvětí. Řekl také, že pokud se Čína s Ruskem rozhodnou vytvořit „nový světový pořádek“, bude první, kdo se připojí.

V rozhovoru s televizí Al-Džazíra filipínský prezident kritizoval Západ také kvůli jeho uprchlické politice. Nejprve prý západní země prosazují témata lidských práv, ale jakmile přijde na řadu přijetí těch, kdož prchají z konfliktů, začnou lidi odmítat.

Filipíny jsou podle něj připraveny uprchlíky přijmout, dokud „nebudou po okraj naplněny“. „Sem mohou vždycky přijít, všechny je uvítám,“ řekl prezident v rozhovoru, který poskytl ještě na Filipínách. Jak bude ale stomilionová země schopná se o příchozí postarat, neuměl popsat.