Vyvraždění britské rodiny má zřejmě na svědomí jediný střelec

Grenoble (Francie) - Sedmiletá dívka, která přežila vraždu tří členů své rodiny ve francouzských Alpách, viděla jen jednoho střelce. Dívka je klíčovou svědkyní tragédie. Byla převezena na utajené místo do Velké Británie.

Vážně zraněná Zainab al-Hilliová vyšetřovatelům řekla, že viděla jen jednoho „zlého člověka“ během střelby, při níž přišli ve svém voze o život oba její rodiče, Britové iráckého původu. Dalšími oběťmi masakru na lesní cestě u jezera Annecy na východě Francie jsou její babička se švédským pasem a francouzský cyklista, který zřejmě náhodou projížděl kolem.

Masakr přežila i čtyřletá holčička Zeena, která se ještě osm hodin po vraždě skrývala v autě pod nohama své zabité matky. Do Británie byla transportována už před několika dny.

Výpověď dívky zpochybňuje množící se spekulace, že útočníků záhadné čtyřnásobné vraždy bylo víc. Na místě se přitom našlo na 25 vystřílených nábojnic. Všechny čtyři oběti střelby měly po dvou smrtících zásazích kulkou přímo do hlavy. Také první balistické testy v pondělí odhalily, že se střílelo z jediné zbraně, jíž byl samopal vzor 61 Škorpion československé výroby.

Sedmiletá Zainab je jedinou očitou svědkyní, která by mohla být schopna události z 5. září popsat. Dívka byla dnes ráno probuzena v nemocnici v Grenoblu z umělého spánku.

Střelba je stále obestřena tajemstvím. Vyšetřovatelé nyní vycházejí z nejméně tří verzí. Možnou pohnutkou k zabíjení mohl být dědický spor v rodině. Zločin ale také mohl souviset se zaměstnáním otce rodiny, jenž pracoval pro výrobce malých satelitů, anebo s iráckým původem rodiny.