Protesty proti Trumpovi pokračují. V Oregonu se i střílelo

Události: Povolební situace v USA (zdroj: ČT24)

Neznámý útočník postřelil demonstranta v oregonském Portlandu při protestech proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Útok se stal  v noci na sobotu na mostě v centru města, policie místo vyklidila a po pachateli pátrá. Zatím zadržela čtyři osoby. Protesty a shromáždění proti zvolení Donalda Trumpa se konaly i v dalších amerických městech. Demonstrace se ukutečnily i v sobotu v New Yorku nebo Chicagu.

Podle serveru OregonLive na most dorazil automobil s několika muži v okamžiku, kdy po něm kráčel dav demonstrantů. Cestující z auta vystoupili, jeden z nich nejprve vystřelil do vzduchu a pak svou zbraní zasáhl dolní polovinu těla jednoho z demonstrantů. Policie po útočníkovi pátrá a snaží se nalézt očité svědky. 

Postřelený muž byl převezen do nemocnice, jeho život není ohrožen, uvedl oregonský server. Po incidentu se demonstranti rozešli a jejich akce prakticky skončila. Policie také nevylučuje, že střelba byla důsledkem osobního sporu.

Později strážci zákona podle agentury AP uvedli, že v souvislosti se střelbou zadrželi čtyři lidi, kteří jsou členy kriminálního gangu.

Portland byl v pátek stejně jako v minulých dnech centrem protestů proti Trumpovi, s jehož zvolením se mnoho Američanů odmítá smířit. I v noci na sobotu ve městě na západě USA policisté proti demonstrantům použili slzný plyn a ohlušující granáty. Stovky lidí na policisty házely petardy, demonstranti malovali protestní hesla na okolní budovy.

Demonstrace proti Donaldu Trumpovi v oregonském Portlandu
Zdroj: ČTK/AP/Stephanie Yao Long

New York, Boston, Miami, Atlanta… Protestuje se i na východě USA

V sobotu v New Yorku pochodovaly po Páté avenue asi dvě tisícovky demonstrantů a vykřikovaly „Není to můj prezident!“ a další hesla. V Chicagu stovky lidí, včetně rodin s malými dětmi, zpívaly „proti nenávisti, strachu a o tom, že přistěhovalci jsou vítáni“.

V pátek večer se zase shromáždilo asi 1200 lidí na Washingtonově náměstí v New Yorku, kde vyzývali k obraně lidských práv a svobod. Podle organizátorů se několik tisíc lidí sešlo také v centru Bostonu. Akce nebyla označena za protest, ale shromáždění na podporu lásky a míru.

V Miami a Atlantě večerní pochody narušily dopravu. Ve státě Tennessee studenti Vanderbiltovy univerzity v Nashvillu zpívali písně za lidská práva a také jejich pochod dočasně zablokoval dopravní provoz.

Na některých akcích demonstranti nesli podobizny Trumpovy demokratické soupeřky Hillary Clintonové, ale také vlajky Mexika, jehož obyvatele Trump v kampani opakovaně urážel. Na ochranu před proudem mexických uprchlíků sliboval Trump vystavět na hranici zeď. „Žádnou nenávist! Žádný strach! Imigranti jsou tu vítáni!“ stálo na některých transparentech.

Demonstrace proti Donaldu Trumpovi v oregonském Portlandu
Zdroj: ČTK/AP/Mark Graves

Všichni se spojíme a budeme hrdí, reagoval Trump

Trump v pátek demonstranty rezolutně odsoudil. „Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!“ napsal na Twitteru. Za několik hodin ale zcela obrátil. „Líbí se mi, s jakou vášní tito lidé sledují dění v naší úžasné zemi. Všichni se spojíme a budeme hrdí,“ uvedl.

Podle agentury Reuters Trumpovy tweety zdůrazňují rozpory, které provázely jeho předvolební kampaň a vyvolávaly otázky ohledně jeho vůdcovských schopností.