Rusko má prý důkaz, že opozice použila v Aleppu chemické zbraně

Ruská armáda prý našla důkazy toho, že syrská opozice používá v bojích o Aleppo chemické zbraně. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova našli experti munici se zbytky chloru a bílého fosforu. Podle Konašenkova to dokazuje, že povstalci použili chemikálie proti civilistům i vojákům. Nález je z jihozápadního předměstí Aleppa, které nedávno vybojovala zpět syrská armáda.

„Po rychlé analýze v mobilní laboratoři jsme zjistili, že munice nese stopy chloru a bílého fosforu,“ oznámila ruská armáda. Rusko podle Konašenkova požádalo Organizaci pro zákaz chemických zbraní, aby na místo poslala své experty. Odborníkům budou předány i vzorky, které v oblasti posbírali Rusové.

Opoziční Syrská národní rada (SNC) popírá, že by povstalci v Aleppu chemické zbraně používali. Střely, které byly vypáleny, jsou podle ní stejné jako ty, které používají vládní síly a milice bojující po jejich boku. Syrská národní rada v této souvislosti vyzvala OSN, aby začala celý případ vyšetřovat.

Z používání chemických zbraní viní USA a jejich spojenci syrskou vládu. Rusko jako spojenec Damašku ale prohlašuje, že spojení režimu s chemickými zbraněmi by mělo prokázat nezávislé vyšetřování.

Zprávy o chemických zbraních se objevily v době, kdy se podle agentury AP zřejmě připravuje další ofenziva proti východní části Aleppa, kterou má v rukou pozice. Prosyrské sdělovací prostředky v Libanonu informují, že v minulých týdnech, kdy Rusko vyhlašovalo přestávky v boji, k městu dorazily výrazné posily a připravují se zaútočit. 

Do bojů o Aleppo se zřejmě zapojí i ruská letadlová loď

Letadlová loď Admirál Kuzněcov
Zdroj: Norwegian Royal Airforce/NTB Scanpix/Reuters

Ruská agentura Interfax oznámila, že už několik dní nad Sýrií přelétávají letadla z letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která je ve Středozemním moři. Letadla údajně mapují území a připravují útoky, jichž se zúčastní Admirál Kuzněcov i doprovodná plavidla. Moskva přitom úmysl zapojit svou jedinou letadlovou loď do náletů na Aleppo dlouho popírala.

Odpůrci Damašku koncem října zahájili ofenzivu, aby prolomili obklíčení Aleppa. Syrské jednotky se pak v protiofenzivě zmocnily většiny oblastí na jihozápadě města.

OSN ve čtvrtek upozornila, že ve východním Aleppu rozdala poslední příděly potravin a že někteří ze čtvrt milionu obyvatel této části města nedostali humanitární pomoc od července.