Srbsko se možná dočká proevropské vlády

Bělehrad - Srbští nacionalisté zřejmě ztratili veškeré šance na zformování nové vlády po květnových parlamentních volbách. Zástupci socialistů dnes oznámili, že po více než měsíci ukončí koaliční jednání s nacionalistickým táborem. Dalším logickým krokem socialistů pravděpodobně bude zahájení jednání s koalicí Pro evropské Srbsko, kterou vede prezident Boris Tadić. Země se tak může dočkat proevropské vlády.

Podle předsedy Srbské socialistické strany (SPS) Ivici Dačiće se socialisté nedokázali se Srbskou radikální stranou (SRS) a konzervativní Demokratickou stranou Srbska (DSS) dosavadního premiéra Vojislava Koštunici shodnout na „klíčových tématech“. Překážkou dohody byl hlavně spor o to, zda má Srbsko usilovat o vstup do Evropské unie.

SPS, kterou založil někdejší autoritářský prezident Slobodan Milošević, se překvapivě stala velkým obhájcem unie a prosazovala další spolupráci Bělehradu s Bruselem. Pro nacionalisty naopak byla politika vstřícná k EU nepřijatelná, protože Brusel trvale kritizují za postoj k otázce samostatného Kosova. 

Předčasné parlamentní volby, které se v Srbsku konaly 11. května, sice poměrně jasně vyhrála koalice Pro evropské Srbsko, v níž má hlavní slovo prezidentova Demokratická strana (DS), o něco více mandátů ale získal nacionalistický tábor tvořený ultranacionalisty Tomislava Nikoliče a konzervativní DSS dosavadního premiéra Koštunici. Jazýčkem na vahách se tak nakonec stali právě socialisté, kteří ve volbách skončili až čtvrtí.

Socialisté chtějí zahájit jednání s koalicí Pro evropské Srbsko už dnes. Tadić už dříve naznačoval, že by byl ochoten SPS za ochotu spolupracovat velkoryse odměnit. Součástí nabídky je údajně i křeslo premiéra v budoucí vládě.

Vydáno pod