Moskva přiznala kontakty s volebním štábem Trumpa, ale i Clintonové

Rusko během kampaně před americkými prezidentskými volbami navázalo styky se štábem republikána Donalda Trumpa a bude v kontaktech pokračovat i po volbách. Agentuře Interfax to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Podle agentury Bloomberg mluvil také o „sporadických“ kontaktech s týmem Hillary Clintonové, které ale „nebyly vždy produktivní“.

„Ano, kontakty byly,“ řekl Interfaxu náměstek ministra zahraničí Rjabkov. „Neříkám, že se všemi (členy Trumpova štábu), ale kontakty s celou řadou z nich udržovali ruští představitelé,“ konstatoval. „Jsou to pracovní záležitosti, další kroky závisejí na situaci, která před námi stojí. Ale v práci pokračujeme přirozeně i po volbách,“ dodal ruský diplomat.

Rjabkov podle agentury Bloomberg uvedl, že s Trumpovým týmem vedla rozhovory ruská ambasáda v USA. Trumpova mluvčí si ale podle svého e-mailového vyjádření není vědoma žádných setkání lidí z týmu s ruskými diplomaty.

Moskva oficiálně v komentářích k průběhu voleb zachovává nestrannost, státní média ale nepokrytě preferují právě Trumpa.

Trumpovy vazby na Rusko byly pro republikánský tábor citlivým problémem. Prostořeký newyorský magnát několikrát pochválil kremelského vládce Vladimira Putina, kterého velká část Trumpovy vlastní strany naopak tvrdě kritizuje.

Trump například prohlásil, že Putin je mnohem více lídrem než končící americký prezident Barack Obama a že má skvělou kontrolu nad svou zemí. Clintonová zase v jedné z předvolebních televizních debat nazvala svého soupeře „Putinovou loutkou“.  Trump ale opakovaně popřel, že by měl na ruskou vládu vazby.

Ministerstvo zahraničí USA obviňuje ruské hackery z útoků na servery volebního štábu Demokratické strany a z krádeže dokumentů. Americké zpravodajské služby nevylučují, že akce inspiroval Kreml s cílem volby ovlivnit. Rusko ale takové záměry popírá.