Albrightová k vítězství Trumpa: Svět neskončil, ale věci se budou vyvíjet jinak

Beseda s Madeleine Albrightovou o amerických volbách (zdroj: ČT24)

Svět teprvé zkoumá, proč Donald Trump vyhrál americké prezidentské volby a co to bude znamenat, domnívá se bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Na besedě na Filozofické fakultě Univezity Karlovy uvedla, že „zkouší nepanikařit a dívat se, co se stalo a proč se to stalo“. Albrightová v kampani podporovala demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Besedu pořádala Knihovna Václava Havla.

„Svět neskončil, ale věci se budou vyvíjet trochu jinak a na to si budeme muset zvyknout. To, co se stalo teď, jsme (v USA) nepředvídali. Viděli jsme, že si Britové odhlasovali brexit a věřili jsme, že se něco takového nemůže stát u nás,“ podotkla. Teď se podle ní teprve bude zkoumat, jak velkou změnou bude Trumpovo vítězství.

Prohře Clintonové nerozumí, protože podle ní byla nejlépe připraveným prezidentským kandidátem. Vliv však podle Albrightové mohlo mít to, že se lidé báli. „Báli se, že Amerika už není tak bohatá, jak byla, ale to není pravda, a že nemají práci, protože Amerika přišla o obchod, a že za to můžou cizinci a Číňani, kteří lidem vzali práci,“ domnívá se. 

„Amerika má plno vzdělaných lidí i z cizích zemí a mě strašně mrzí, že Trump teď říká, že máme nenávidět lidi, kteří nejsou bílí muži,“ narážela na to, že ve výsledku voleb hrál podle ní roli i genderový faktor. „Bílí muži si myslí, že všechno ztratili a že to převzal někdo jiný,“ dodala.

Lidé chtějí mít nějakou identitu

V souvislosti s příčinami Trumpovy podpory Albrightová řekla, že současnost určují dva velké trendy – globalizace a rozvoj technologií. „Každému se líbí, že může cestovat po světě a dělat co chce. Lidé ale také chtějí mít nějakou identitu, být s dalšími, kteří mluví stejným jazykem. Patriotismus je dobrá věc, ale nacionalismus je špatný a nebezpečný,“ uvedla.

Sociální politika podle ní zatím nedokázala dostihnout rozvoj technologie a mnoho lidí má pocit, že od státu nic nedostávají. Voliči obou kandidátů spolu hlavně nyní navzájem musí mluvit, myslí si.

Upozornila také na to, jak dobře Trump zacházel s médii. „Vždy když zavolal, oni mu to zvedli, protože to, co říkal, bylo zajímavé,“ míní Albrightová. Ve vzájemných soubojích o sledovanost tak podle ní televizní stanice dávaly prostor Trumpovi. „Kdyby volala Hillary a chtěla mluvit o něčem vážném, třeba zdravotnictví, tak by je to nezajímalo, protože to není zábavné,“ řekla.

Trump nebude dělat to, co říkal v kampani

Ohledně toho, co bude dělat nová prezidentská administrativa, je Albrightová optimistkou. „Nevíme, jestli to, co on říkal v kampani, je to, co bude dělat. Ale myslím, že není, protože to není logické. Proto nemůžeme panikařit,“ uvedla třeba k tomu, jaký vliv bude mít Trumpův nástup do funkce na vztahy USA a Ruska.

Albrightová se domnívá, že proces předání moci je dost dlouhý a že se Trumpova administrativa během něj zorientuje, „aby nedělal něco, co by škodilo světu.“ Pochválila v této souvislosti průběh jednání mezi Trumpem a končícím prezidentem Barackem Obamou.

Nejdůležitější podle ní dál zůstane vztah s Evropou, ale Evropa pro něj také musí něco udělat. Pro USA jsou podle ní klíčové i vztahy s Čínou a ona doufá, že to Trump pochopí. Nastávající americký prezident totiž během kampaně avizoval, že by mohl uvalit vysoká cla na čínské dovozy a jeho obchodní politika je obecně velmi protekcionistická.

Co by novému prezidentovi doporučila? Nejprve v žertu odpověděla, že by měl navštěvovat její kurz na univerzitě. Trump si ale podle ní především „bude potřebovat rozmyslet, co si opravdu myslí.“ Měl by pochopit, že „nelze všechny problémy vnímat jako hru s nulovým součtem, že kompromis není špatné slovo a že je potřeba rozumět, co ten druhý potřebuje,“ dodala s tím, že by se Trump měl obklopit lidmi, kteří mu mohou říct, že s ním nesouhlasí.