Prezident Trump: Úspěch slaví apel změny a odpor vůči elitám

PROFIL: Donald Trump - z miliardáře prezidentem (zdroj: ČT24)

Svůj boj pojal jako poslední šanci postavit se „zkorumpovaným elitám“, které podle něj zradily běžné občany. Reprezentoval tak silný odpor vůči střednímu proudu a establishmentu. Byl dalek diplomacie a pouček poradců. Odmítal mluvit jako typický politik, čímž získal sympatie u lidí napříč USA. Republikán Donald Trump bude novým americkým prezidentem.

Donald Trump o kandidatuře na prezidenta USA uvažoval už několikrát. V roce 2012 například plán odvolal krátce před republikánskými primárkami, protože se prý chtěl naplno věnovat podnikání. V té době se zviditelnil zpochybňováním pravosti rodného listu prezidenta Baracka Obamy a toho, zda je mladý demokrat hlavou státu právem.

Na začátku letošních primárek byl Trump považován za jasného outsidera. Jeho kampaň, charakterizovaná řadou chytlavých a kontroverzních výroků, ale slavila nečekaný úspěch. Přesto, že jí média označovala za jednu z nejhorších v historii. Newyorský byznysmen měl řadu odpůrců, kritizován byl i částí republikánů, podle nichž ohrožuje pověst strany. V srpnu dokonce padesát významných republikánských bezpečnostních expertů, včetně zástupců rozvědek, označilo Trumpa za nekompetentního pro vedení země. 

Úspěšný byznysmen, ale i spisovatel a otec pěti dětí

Donald Trump se narodil 14. června 1946 v New Yorku, jeho matka pocházela ze Skotska, prarodiče z otcovy strany z Německa. Trump vystudoval ekonomii na Pensylvánské univerzitě (1968). Pracovat začínal u svého otce Freda v developerské společnosti Elizabeth Trump & Son. V roce 1971 se firma přejmenovala na The Trump Organization a dnes ovládá hotely, reality či golfová hřiště, Trump je jejím prezidentem.

Nový americký prezident figuruje i v dalších firmách, například v Trump Plaza Associates či Trump Atlantic City Associates. V roce 1996 koupil společnost Miss Universe Organization, která organizuje soutěže krásy, v září 2015 ji ale prodal.

V roce 1976 se mu podařilo získat úvěr a podle jeho slov „rozjet pořádný byznys“. Za čtyři roky otevřel na newyorské 42. ulici luxusní Grand Hyatt Hotel. Trumpovy zlaté časy trvaly celá 80. léta. S nadsázkou se dá říci, že skoupil půl Manhattanu. Mezi jeho známé budovy patří 200 metrů vysoký mrakodrap Trump Tower v New Yorku či výškové budovy v Chicagu, Honolulu, Torontu nebo Atlantě.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Časem expandoval do Atlantic City a postavil tam největší kasino na světě Taj Mahal. Jeho financování, respektive splácení dluhů, už ale neutáhl. V roce 1990 se dostal na pokraj krachu. Nakonec ale podle vlastních slov „povstal z popela jako bájný pták Fénix“. Značka Trump je spjata s řadou různých výrobků a licencí, miliardář také vlastní golfové areály v Irsku a ve Skotsku. 

Loni v červenci Trump oznámil, že podle svého finančního přiznání vlastní majetek za deset miliard dolarů (čtvrt bilionu korun). Časopis Forbes jej ale obviňuje z přehánění a tvrdí, že hodnota magnátova majetku nepřesahuje čtyři miliardy dolarů.

Manželé Trumpovi na republikánském sjezdu v Clevelandu
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Z prvního manželství má miliardář dva syny Donalda a Erica a dceru Ivanku s podnikatelkou Ivanou Zelníčkovou, která je původem ze Zlína. Všichni jsou viceprezidenty The Trump Organization. S druhou manželkou herečkou Marlou Maplesovou má dceru Tiffany. Nyní stojí po jeho boku slovinská modelka Melanie Knaussová, se kterou mají syna Barrona.

Trump je také autorem či spoluautorem dvou desítek knih. Nejnovější přírůstek představil loni, kniha nese název Zmrzačená Amerika: Jak Americe vrátit její velikost, což bylo pod sloganem „Make America Great Again“ i ústřední téma jeho kampaně.

Události o Trumpově rodině: Pět dětí, osm vnoučat, tři manželství (zdroj: ČT24)

Trump se v kampani zviditelnil zejména ostrými výroky

Nesouhlas z mnoha stran si během kampaně vyslechl za obscénní a šovinistická slova směřovaná ženám (svoji soupeřku Hillary Clintonovou mimo jiné obvinil z užívání narkotik), za svůj přístup k přistěhovalcům a muslimům, ale i za výroky, že by na hranicích s Mexikem postavil obří zeď, migranty ze Sýrie by vracel zpět a vyslovil se i pro uzavření USA všem muslimům.

Trump je zastáncem tvrdé ruky, volného prodeje zbraní a silné armády. V roli prezidenta chce snížit daně a zrušit zdravotnickou reformu prezidenta Baracka Obamy. Ostře také kritizuje jeho administrativu za dohodu o íránském jaderném programu a údajnou pohrdavou politiku Obamy vůči Izraeli. Po takzvaném brexitu Trump prohlásil, že vidí paralelu mezi britským referendem a svou podporou. Lidé podle něj chtějí získat zpět kontrolu nad svými zeměmi. Jeden z nejoblíbenějších příspěvků Trumpa na Twitteru: