Za masakrem u jezera Annecy rodinné spory o peníze asi nestály

Paříž/Londýn - Francouzská policie při vyšetřování středeční vraždy tří britských občanů a jednoho Francouze u jezera Annecy na východě Francie prověřuje hypotézu, že za masakrem mohly stát rodinné spory o peníze. Bratr jednoho ze zavražděných ale informaci popřel, když vypovídal na policii. Vraždu sledují kvůli mimořádné brutalitě francouzská i britská média. Ta spekulují o nájemné vraždě. Pátrání po možném pachateli mezitím pokračuje. První svědek ale prý na místě činu zahlédl terénní vozidlo zelené barvy, které by s případem mohlo souviset.

Státní zástupce Erik Maillaud připustil, že se mimo jiné pracuje i s hypotézou, že za vraždou mohly stát rodinné spory o peníze mezi jednou z obětí a jejím bratrem, který to sice popřel, oficiálně ho ale policie ještě nevyslechla. Policie prověřuje i to, zda čin nemohl souviset s iráckým původem al-Hilliho.

Vražda byla zřejmě cílená a profesionálně provedená, protože tři ze čtyř obětí zemřely po střelné ráně do hlavy. Čtyři mrtvé, tři příslušníky jedné anglické rodiny a francouzského cyklistu, nalezl britský cyklista ve středu odpoledne na horské silnici poblíž jezera Annecy.

Tři oběti zemřely v autě následkem střelných zranění, cyklista byl zřejmě zavražděn proto, že se objevil v nesprávný čas na nesprávném místě.

Vražda britských občanů u jezera Annecy
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle předběžné identifikace tři mrtví pocházejí z jedné rodiny - jde o padesátiletého Brita iráckého původu Saada al-Hilliho, jeho manželku a tchyni. Masakr přežily dvě al-Hilliho dcery, sedmiletá dívka je kvůli vážným zraněním v umělém spánku v nemocnici v Grenoblu, její čtyřletá sestra vyvázla bez zranění.

Soudní lékaři měli dnes provést pitvu všech obětí střelby a policie začala s výslechy svědků. Svědectví čtyřleté dívky, která při činu utrpěla těžký šok, bude prakticky nevyužitelné, protože jen „slyšela, ale nic neviděla“.