Česko příští rok uspořádá investiční i letecké fórum s Čínou

Česko příští rok stejně jako letos uspořádá Čínské investiční fórum, navíc uvítá i summit skupiny 16+1 na téma letectví, což by mělo prohloubit spolupráci s Čínou v této oblasti. Podle úřadu vlády to vyplývá ze směrnice, kterou schválili účastníci summitu 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Vznikl i investiční fond pro podporu společných projektů. Česko v lotyšské Rize zastupuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který cestu využil i k bilaterálním schůzkám s premiéry z oblasti Balkánu.

Hlavním výstupem letošního summitu jsou tak zvané Rižské směrnice: dokument, který mimo jiné vytyčuje i konkrétní projekty na rok 2017. Česko na jejich základě přivítá příští rok letecké fórum, které by mělo posílit spolupráci ČR s Čínou v oblasti letectví. Sobotka novinářům řekl, že fórum by mohlo podpořit možnosti certifikace českých letadel pro vývoz do Číny.

„Pokud jde o ČR, usilujeme o to, abychom zlepšili leteckou dopravu, vytvořili z ČR určité centrum pro čínské dopravce,“ řekl premiér před odletem. Vyzdvihl zavedení tří leteckých linek do Číny či zdvojnásobení počtu turistů od roku 2013. „Letos je šance, že tady bude 400 tisíc čínských turistů.“

Česko rovněž dlouhodobě usiluje o to, aby hostilo samotný summit premiérů 16+1. Pro příští rok ale dostalo přednost Maďarsko. „Kooperace 16 zemí s Čínou je i ve prospěch Evropské unie, jež hospodářsky stagnuje a otevřít se největší ekonomice světa jí může jen prospět,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

Fond pro společné projekty

Na summitu vznikl také investiční fond na podporu společných projektů. Podle státníků ho vedle Číny podpoří Lotyšsko, Polsko a Česká republika. Sobotka informoval, že Praha do něj nebude posílat peníze ze státního rozpočtu, přispět mají soukromí investoři z tuzemska.

„Je možné, že určité privátní subjekty z České republiky budou participovat na financování fondu a podílet se na rozhodování o tom, jaké projekty z tohoto fondu budou podpořeny,“ vysvětlil premiér.

Sobotka hodnotí dosavadní přínos formátu 16+1 pozitivně, stejně jako vývoj vztahů Číny a ČR. V letošním roce jsou podle něj rozpracované investice Číňanů v Česku zhruba ve výši 22 miliard korun.

Čínští turisté v Praze
Zdroj: ČT24

O Jurečkovi se nemluvilo

Debatu o vzájemných česko-čínských vztazích vyvolalo v posledních dnech setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním dalajlamou. Hermanův spolustraník a ministr zemědělství Marian Jurečka měl odletět na pracovní návštěvu Číny, čínští ministři mu však schůzku zrušili.

Důvody čínská strana nesdělila a neznala je údajně ani čínská velvyslankyně v Praze Ma Kche-čching. Pravicová opozice navíc kritizuje prohlášení nejvyšších ústavních činitelů k Číně, zabývat se jím bude sněmovna i Senát.

O zrušené cestě Mariana Jurečky premiér v Rize se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem nehovořil. Jejich schůzka trvala jen deset minut. „Musím říct, že jsme neřešili žádné problematické záležitosti. Pokud jde o zrušení cesty pana Jurečky, to řeší ministr zahraničí směrem k čínské velvyslankyni,“ uvedl Sobotka.

Schůzky ve formátu 16+1 probíhají každoročně od roku 2012. S Čínou na nich diskutuje 11 členů Evropské unie a pět dalších zemí z Balkánu. Skupina se soustředí na rozvoj v oblastech investic, dopravy, financí, vědy, školství a kultury. Prioritami ekonomické spolupráce jsou rozvoj infrastruktury, špičkové technologie a ekologicky šetrné technologie.

Sobotka: Podpora zemím západního Balkánu

Premiér Bohuslav Sobotka se na okraj summitu sešel také s premiéry Lotyšska, Makedonie a Chorvatska. Česko chce podle něj pokračovat v podpoře zemí západního Balkánu a jejich podporu prosazovat i v Evropské unii. 

Jednání v Rize zahájil Sobotka v sobotu ráno s Lotyšem Márisem Kučinskisem. Bavili se o ekonomické spolupráci. Oba premiéři se podle tiskové zprávy shodli, že vidí perspektivu v oblasti výstavby železniční infrastruktury. Hovořili i o spolupráci v obranné a bezpečnostní oblasti, zejména o účasti českých vzdušných sil na společné misi zemí Severoatlantické aliance v Pobaltí.

Premiér Bohuslav Sobotka se svým lotyšským protějškem Márisem Kučinskisem
Zdroj: ČTK/AP/Edmunds Brencis

S makedonským předsedou vlády Emilem Dimitrievem hovořil Sobotka především o policejní spolupráci a humanitární pomoci, kterou Česko Makedonii poskytuje. V zemi v současnosti působí 40 policistů, kteří zůstanou na jejích hranicích až do 19. prosince.

Sobotka ujistil Dimitrieva, že Česko je připraveno v pomoci Makedonii pokračovat a bude v tomto duchu apelovat i na EU, uvedl v tiskové zprávě úřad vlády. „V Makedonii se chystají v prosinci volby, zdůraznil jsem potřebu sestavit stabilní vládu,“ řekl český premiér. Důležité je, aby mohla pokračovat ve vyjednávání o přistoupení k EU a NATO a aby Unie měla v Makedonii partnera při řešení migrační krize.  

Obchodní a investiční spolupráci i další rozšiřování EU na západ Balkánu pak Sobotka probíral s chorvatským premiérem Andrejem Plenkovičem. V neděli se český premiér setká s jeho srbským kolegou Aleksandarem Vučičem.