Putin: Naší armády se nebojte, nemáme v plánu útočit

Rusko nehodlá nikoho napadnout a jeho armáda nepředstavuje takovou hrozbu – ostatní země to používají jako záminku pro zvýšení armádních výdajů. Myslí si to šéf Kremlu Vladimir Putin, který na konferenci v Soči odmítl, že by Rusové zasahovali do amerických prezidentských voleb. Kampaň v USA je podle něj hysterická.

Moskva v současné době čelí protiruským sankcím kvůli anexi ukrajinského Krymu a vojenským aktivitám v Donbasu. NATO posiluje svou přítomnost v Pobaltí a v Polsku v reakci na nejrůznější ruská cvičení a provokace.

Ruský prezident ale tvrdí, že jeho armáda nepředstavuje takovou hrozbu, jak by se mohlo zdát, a že se žádný útok proti jiným zemím neplánuje. Na Západě podle něj působí síly, které si přejí zvýšit armádní výdaje a upozornit na vlastní důležitost.

Vztahy mezi Ruskem a Západem jsou napjaté i kvůli tomu, že Rusko podporuje syrského prezidenta Bašára Asada, zatímco Západ pomáhá umírněné syrské opozici. Putin teď v Soči přiznal, že jeho pokusy o vyjednání dohody s americkým prezidentem Barackem Obamou o ukončení krveprolití nevyšly.

„Jednotná fronta k poražení terorismu ve skutečnosti nevznikla. Ve Washingtonu byly síly, které dělaly vše, co bylo v jejich silách, aby k dohodě nedošlo,“ prohlásil šéf Kremlu.

Putin: Jsou snad USA nějaká banánová republika?

Washington začátkem října veřejně obvinil Rusko z hackerských útoků na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit prezidentské volby v USA, Moskva to ale odmítá. Putin vše považuje za předvolební rétoriku Bílého domu a za snahu administrativy končícího Obamy odvést pozornost od vlastních problémů. Americkou kampaň kvůli údajným zásahům Ruska ovládla hysterie, kritizoval šéf Kremlu situaci v USA.

„Je mnohem jednodušší upřít pozornost lidí k takzvaným hackerům, špionům a vlivným agentům. Opravdu si někdo myslí, že by Rusko mohlo ovlivnit, koho americký lid zvolí? Je Amerika banánová republika, nebo co? Amerika je mocnost,“ podotkl Putin.

Vybral si metodu, aby se dostal přímo k srdcím voličů. Samozřejmě, že se chová okázale, to vidíme, ale myslím, že k tomu má důvod.
Vladimír Putin

O americký prezidentský úřad se utkají 8. listopadu demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump. Ten v posledním televizním duelu prohlásil, že vůbec není jisté, že počítačové útoky podniklo Rusko. Odmítl také, že by se mohl stát loutkou Kremlu, a prohlásil, že chce s Putinem spolupracovat.