Dostaly se ze zajetí radikálů z IS. Teď se osvobozené jezídky léčí v Německu

Víc než tři tisíce žen z náboženské menšiny jezídů drží stále v zajetí radikálové z takzvaného Islámského státu. Tisícovka těch, kterým se podařilo uniknout, se z prožitých traumat léčí v rámci speciálního programu v Německu.

Jednou z nich je osmnáctiletá Jasmin. Přes její rodiště v severním Iráku se teroristé Islámského státu přehnali v  srpnu 2014. Uvěznili ji a znásilnili. „Muže zabili a ženy a děti unesli. Nutili je pracovat a učili zabíjet,“ popsala žena.

Ze zajetí se dostala, prožité trauma ji ale dál pronásledovalo. „Nemohla jsem jíst, stále jsem plakala a v uších mi zněly hlasy únosců,“ pokračuje Jasmin. Noční můry jí v hlavě nechaly místo pro jedinou myšlenku. Jak se zošklivit, aby ji už nikdo nikdy neznásilnil.

„Vzala kanystr s benzínem a zapálila se,“ říká psycholog Jan Kizilhan, který v uprchlických táborech na severu Iráku osobně vyzpovídal všechny ženy a děti, jež se podařilo ze zajetí teroristů vysvobodit. Mezi nimi i Jasmin.

„Když jsem otevřel stan, zůstal jsem pět deset vteřin v šoku. Viděl jsem jen totálně spálené tělo,“ vzpomíná Kizilhan. Místní úřady se pak na jeho doporučení rozhodly převézt Jasmin a dalších 1100 žen do Německa a zaplatit jim léčbu. Ke vzniku projektu výrazně přispěl tlak místní stotisícové komunity jezídů.

Události: Léčba jezídek v Německu (zdroj: ČT24)

Seydo Suso, který pracuje pro jednu z jejich organizací, tvrdí, že jezídi se i v německých azylových domech dostávají kvůli svému vyznání do konfliktů s muslimy. „Jdeme na policii a tam nám řeknou, že to nejsou konflikty kvůli náboženství, ale osobní spory. Pokud by nebyly náboženské spory na Blízkém východě, tak by neexistovaly ani tady“, uzavírá Suso. 

Komunitu jezídů čítá na 400 tisíc lidí. OSN odhaduje, že členové IS při zabírání severního Iráku povraždili na pět tisíc jezídských mužů, a její vyšetřovatelé také v červnu vyzvali světové mocnosti, aby se pokusily zachránit nejméně 3200 žen a dětí, které islamisté stále drží v zajetí často jako sexuální otroky. V náboženství jezídů se mísí řada vlivů - od islámu přes křesťanství až po zoroastrismus. Příslušníci IS je označují za uctívače ďábla.