Syrská armáda má novou smrtící zbraň: barelové bomby

Damašek - Syrská armáda údajně nasadila do bojů nové smrtící improvizované zbraně. Jedná se o výbušniny napěchované do velkých ropných barelů, které se shazují z vrtulníků. Účelem barelových bomb je způsobit co největší zkázu a zabít co nejvíc lidí. Sudy bývají naplněny trinitrotoluenem (TNT), naftou a kusy oceli a jejich exploze dokáže zničit rozsáhlejší oblast než běžné silné výbušniny, píše britský Daily Telegraph. Nové bomby rozšiřují arzenál syrské armáady, který jinak tvoří především výzbroj od ruských dodavatelů.

Podle povstaleckého mluvčího abú Ámira ze severu města armáda poprvé použila barelové bomby tento týden, a to minimálně ve dvou různých částech Aleppa (Halabu). Podle videozáznamů zveřejněných na internetu se nad zvolenou lokalitou vždy chvíli vznášela helikoptéra, jejíž posádka nakonec ničivou zbraň vystrčila ven a nechala ji dopadnout na zem.

„Jeden z incidentů se odehrál ve veřejném parku v oblasti Bab al-Najráb, kde se lidé ukrývali před ostřelováním. Byli to řadoví občané, bezbranní vůči takovémuto typu útoku,“ řekl mluvčí. Na videozáznamech na internetu jsou také vidět nevybuchlé barelové bomby asi 35 kilometrů západně od Aleppa a na dalších třech místech v provinciích Idlib a Homs.

Syrští rebelové zaútočili na další objekty armádního letectva

Syrští povstalci se dnes údajně zmocnili jednoho objektu armádního letectva ve východní Sýrii a neúspěšně zaútočili na další vojenské letiště ve stejné oblasti. Rebelové se tak očividně snaží vracet úder leteckým silám, na něž se prezident Bašár Asad stále více spoléhá při drcení odporu svých protivníků. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) oznámila, že srpen byl s více než 5 000 oběťmi nejkrvavějším měsícem syrského konfliktu, který propukl před rokem a půl. Podle OSN bylo za poslední týden v Sýrii zabito 1 600 lidí, což je nejvyšší týdenní počet obětí za celou dobu konfliktu. Páteční ztráty dosáhly stovky mrtvých a ze dneška již je hlášeno dalších 37 obětí, z toho 12 vojáků.

Dnes ráno přepadli povstalci budovu letectva v Dajr az-Zauru, vzali tam do zajetí 16 vojáků a zmocnili se blíže neupřesněného množství protiletadlových střel. Zajatí důstojníci a řadoví vojáci byli vidět na videu, které povstalečtí bojovníci zveřejnili na internetu.

Letecké údery Asadových jednotek na syrská města kontrolovaná povstalci donutily k útěku desítky tisíc Syřanů. Jordánsko vyzvalo mezinárodní společenství, aby mu poskytlo pomoc ve výši 700 milionů dolarů, které potřebuje pro téměř čtvrt milionu syrských uprchlíků, kteří do země přišli.