Teatrálním nápisem krví chtěl ruský vrah zmást policii

Moskva - Ruská policie zatkla v noci na dnešek v Kazani 38letého vysokoškolského pedagoga a kandidáta věd Igora Danilevského, který se přiznal k vraždě dvou místních žen. Zločin vyvolal v zemi velký rozruch hlavně tím, že pachatel na místě činu zanechal krví psaný nápis Free Pussy Riot. Ve skutečnosti ale byly motivem nejspíše obří dluhy, nikoliv snaha bojovat za svobodu nedávno odsouzených punkerek.

Podle úřadů byly ženy ve věku 76 a 38 let zavražděny nejspíše mezi 24. a 26. srpnem, ale na zločin se přišlo až ve středu, když si sousedé stěžovali na zápach. Oběti byly nalezeny s desítkami bodných a řezných ran, těla byla podle médií zohavena k nepoznání.

Tři členky punkové skupiny Pussy Riot byly nedávno odsouzeny v Moskvě ke dvěma letům odnětí svobody za to, že v únoru v pravoslavném chrámu v Moskvě zazpívaly „punkovou modlitbu“ proti nynějšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi a patriarchovi pravoslavné církve Kirillovi.

Podle moskevského rozhlasu se Danilevskij doznal k dvojnásobné vraždě a k tomu, že na stěnu napsal Free Pussy Riot, aby vyšetřovatele zmátl. Svého času studoval s mladší z obětí a poslední dobou s ní udržoval přátelské styky. Slibem manželství ji přemluvil i k tomu, aby za něj zaplatila část dluhů, 38letá žena si kvůli tomu půjčila u bank několik set tisíců rublů. Během hádky ale nápadníkovi vyčetla všechny nesplněné sliby. Muž ztratil nervy a chopil se nože, kterým pak ubodal i nepohodlnou svědkyni - 76letou matku oběti. Ještě než odešel z bytu i se 100 000 rublů (asi 60 000 Kč) a mobilními telefony svých obětí, napsal krví na zeď v kuchyni Free Pussy Riot. Po zatčení pak policisté v bytě podezřelého našli ukradené telefony, nůž a dluhopis, který dříve dal své oběti. Ke všemu se prý doznal ještě cestou na strážnici. 

Obhajoba punkerek se od zločinu ihned po jeho oznámení distancovala jako od „hnusné provokace“ a vyzvala úřady k co nejrychlejšímu dopadení pachatelů. Odpůrci skupiny naopak tvrdili, že punkerky znesvěcením chrámu spustily vlnu záště a nenávisti, jeden prelát zločin rovnou přičetl příznivcům Pussy Riot.