Druhý nejstarší bratislavský most už není Nový

Bratislava - Před 68 lety začalo Slovenské národní povstání a Bratislava při této příležitosti vrací někdejší jméno nejznámější spojnici obou břehů Dunaje. Most SNP tu stojí 40 let a přejmenován je podruhé. Přestože je druhý nejstarší v Bratislavě, po sametové revoluci se mu oficiálně začalo říkalo Nový most. Slovenské národní povstání tehdy nebylo v kurzu. Město návrat k původnímu jménu zdůvodnilo tím, že Slovenské národní povstání považuje za nejvýznamnější vojenskou akci Slováků ve 20. století.

„Už od začátku bylo jasné, že je to jen dočasné a že se k původnímu názvu vrátíme,“ říká syn projektanta mostu Alexander Tesár. Dnes je majitelem autorských práv k tomuto architektonickému unikátu měřícímu 431 metrů. Mostovku drží vychýlený téměř 85 metrů vysoký pylon. V jeho hlavici je restaurace, které kvůli tvaru přezdívají UFO.

Alexander Tesár a jeho syn
Zdroj: ČT24

O zpětném přejmenování stavby na Most SNP rozhodli členové městského zastupitelstva. Most přes Dunaj se k původnímu názvu vrací v době, kdy uplynulo 40 let ode dne, kdy po něm začala jezdit auta, a 68 let od vypuknutí Slovenského národního povstání. Změna názvu má i praktické dopady. Například dopravní podnik mění názvy zastávek a je třeba aktualizovat i plány Bratislavy.

Je ironií osudu, že při stavbě Mostu SNP, který dostal jméno na oslavu protinacistického odporu, strhli stavitelé starou židovskou čtvrť - jednu z mála v Evropě, která přečkala druhou světovou válku prakticky bez úhony. Zbytek Slovenska válka tvrdě zasáhla. Partyzáni útočili na síly třetí říše i klerofašistický režim Josefa Tisa. Podle historika Milana Zemka začalo SNP trochu nešťastně a ne podle plánu. Velmi rychle se omezilo na střední Slovensko, a bylo tak izolované od fronty. Německé síly rozdrtily povstání za dva měsíce.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Slovenské národní povstání
Zdroj: ČT24