Britové zmrazili účty ruské televizi RT, která na Západě propaguje názory Kremlu

Británie zablokovala bankovní účty ruské zpravodajské televizi RT. Na sociálních sítích to oznámila šéfredaktorka Margarita Simoňjanová. „Naše účty byly v Británii zablokovány. Všechny naše účty. ,Bez možnosti odvolání.' Ať žije svoboda projevu!“ napsala na Twitteru. Cílem RT je propagace Kremlu v zahraničí.

Šéfredaktorka neupřesnila, proč Británie k tomuto kroku přistoupila, britský úřad pro regulaci sdělovacích prostředků Ofcom ale už dříve ruskou televizi sankcionoval za předpojaté zprávy týkající se konfliktů na Ukrajině a v Sýrii.

Propagandistická televize RT podle všeho hájí genocidní bombardování civilistů v syrském Aleppu ruským letectvem a zároveň nazývá legitimní vládu Ukrajiny fašisty.
Jan Jůn
publicista

Národní Westminsterská banka spadá pod Royal Bank of Scotland (RBS), jejímž významným akcionářem je britská vláda. Banka přímo RT potvrdila, že už televizi nevede mezi svými klienty. „Nedávno jsme přezkoumali bankovní ujednání a dospěli jsme k závěru, že nebudeme nadále poskytovat své služby (RT),“ sdělila banka bez bližších podrobností v dopise adresovaném londýnské kanceláři ruské televize.

V dopise se podle RT píše, že rozhodnutí je konečné a že banka „nehodlá o záležitosti diskutovat“. Moskva tento krok kritizovala. „Británie na cestě z EU upustila od všech svých závazků chránit svobodu projevu,“ podotkla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. 

Práci nepřerušíme, oznámila RT

„Je to nepochopitelné rozhodnutí, přišlo bez varování,“ píše tisková kancelář RT s tím, že nejde o první opatření, které bylo v Británii a vůbec v Evropě v posledních letech zavedeno s cílem poškodit a bránit RT v práci. Televize chce ale pokračovat dál, upozornila tisková kancelář.

Britský regulátor měl vůči RT výtky

Ruská agentura TASS pak připomněla, že britský regulátor odhalil v několika programech RT porušení britských pravidel vysílání. Například v dokumentu o ukrajinských uprchlících shledal porušení zásady objektivity.

Další výhrada se týkala pořadu o odhalování pravdy, podle něhož britská televize BBC v reportáži o použití chemických zbraní v Sýrii zinscenovala jeden z okamžiků tragédie a také v jednom interview zaměnila napalm za chemické zbraně. Podle regulátora televize RT zveličila význam vyšetřování těchto nepřesností, a tím uvedla diváky v omyl.

Ruská média se hrnou do Británie

Na britský mediální trh se pokouší dostat i další ruská média. Třeba státem financovaná tisková agentura Sputnik začala v srpnu v Edinburghu vysílat živé rozhlasové programy – prý s cílem sdělit Britům to, „co nebylo řečeno“. Kritici tvrdí, že Sputnik bude fungovat jednoduše jako hlásná trouba Kremlu. Ve skotském hlavním městě chce zapustit kořeny od ledna i ruská Pravda.

Ruská média
Zdroj: ČT24

Británie a USA varovaly Rusko před sankcemi kvůli náletům v Aleppu

Obstavení účtů přišlo den poté, co Británie spolu s USA varovaly Moskvu a Damašek před novými ekonomickými sankcemi, pokud bude syrská armáda s Rusy pokračovat v bombardování civilistů v Aleppu.

Americký ministr zahraničí John Kerry zdůraznil, že Rusko musí pochopit, že syrský konflikt „nemůže skončit bez politického řešení“. Jeho britský protějšek Boris Johnson vyzval Rusko, aby „udělalo správnou věc pro syrský lid“ a zavázalo se zastavit palbu, jinak mohou přijít další restrikce.

USA a Unie už uvalily na Rusko sankce kvůli anexi Krymu a jeho vojenským aktivitám na východě Ukrajiny, které jsou neustále prodlužovány.

  • RT (dříve známá jako Russia Today) je vícejazyčná ruská zpravodajská televizní síť se sídlem v Moskvě. Byla spuštěna 10. října 2005 a je financována státem. Do roku 2013 byla provozována tiskovou agenturou RIA Novosti, která byla oficiálním orgánem Ruské federace. Po reorganizaci se tato tisková agentura nazývá Rusko dnes (anglicky Russia Today), není však nyní s televizní stanicí RT propojena.