Nová zpráva MAAE: Írán nepřestal obohacovat uran

Vídeň - Írán i přes bezprecedentní mezinárodní sankce pokračuje v obohacování uranu a stále navyšuje kapacity svých jaderných zařízení. S takovými závěry podle diplomatů přijde nejnovější zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Organizace by měla dokument zveřejnit tento čtvrtek nebo v pátek.

MAAE v každé své zprávě ukazuje, jak Teherán i přes sankce OSN pokračuje v obohacování uranu. Nový dokument prý nebude výjimkou. Podle oslovených diplomatů v něm MAAE tvrdí, že Írán ve svém podzemním komplexu Fordo u Komu instaloval přibližně 350 nových odstředivek na obohacování uranu. V předchozí zprávě MAAE uváděla, že ve Fordu se nachází více než tisíc centrifug, přičemž 700 je v činnosti. Teherán tvrdí, že chce instalovat 3 000 těchto zařízení.

Západní země a Izrael Teherán podezírají, že pod pláštíkem civilního jaderného programu vyvíjí jadernou zbraň, což ale Teherán popírá. Teherán ve Fordu obohacuje uran na 20 procent.

K výrobě jaderné zbraně je potřeba uran obohacený na 90 procent, nižší hodnoty jsou využitelné v energetice a ve výzkumu. Pouze tyto dva cíle Írán přiznává jako důvod toho, proč začal uran obohacovat.

Obohacování uranu v Íránu
Zdroj: ABEDIN TAHERKENAREH/ISIFA/EPA

MAAE za více než osm let zatím nedokázala s jistotou stanovit, zda je íránský jaderný program skutečně mírový; údajně proto, že Írán nedostatečně spolupracuje. Agentura vytvořila zvláštní tým, který se má zabývat dohodami mezi MAAE a Íránem a rezolucemi MAAE a OSN, které požadovaly ukončení podezřelé jaderné činnosti. Pracovní skupina složená z expertů na jaderné zbraně a zpravodajských analytiků svou činnost zahájila 10. srpna.