Uprchlíci se musí rozdělovat po celém světě, OSN musí změnit myšlení, míní designovaný šéf OSN

Designovaný generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres se vyslovil pro celosvětové rozdělování uprchlíků. Země jako Libanon, Turecko či Jordánsko je podle něj zapotřebí zbavit enormního tlaku, kterému jsou v důsledku uprchlické krize vystaveny.

„Musíme je podporovat mnohem více než doposud a uprchlíky rozdělovat po celém světě. Potřebujeme rozsáhlý a efektivní systém rozdělování. Nejen do Evropy, ale také do Severní Ameriky, Latinské Ameriky, Austrálie,“ řekl Guterres německému časopisu Focus.

Bývalého portugalského premiéra Guterrese tento týden do funkce generálního tajemníka jednomyslně schválilo Valné shromáždění OSN. Guterres zahájí pětileté působení ve funkci 1. ledna, v čele nejvýznamnější mezinárodní organizace vystřídá Pan Ki-muna. Guterres se v červnu 2005 stal Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky (UNHCR), tuto funkci zastával až do prosince loňského roku.

V rozhovoru s časopisem Focus se Guterres vyslovil rovněž pro změnu způsobu myšlení OSN. Organizace by se podle něj měla mnohem důrazněji než dříve zasazovat o to, aby krize vůbec nevznikaly. „Diplomacie má konfliktům zabraňovat,“ uvedl. „Musíme však také podporovat životní podmínky, bezpečnost a lidská práva a zamezovat dopadům klimatických změn,“ dodal.

Vydáno pod