František udělá z letní papežské rezidence muzeum

Papež František se vzdal své letní rezidence Castel Gandolfo a umožní ji přeměnit na muzeum. Sídlo, které leží asi 30 kilometrů jihovýchodně od Říma, sloužilo jako letní útočiště pontifiků čtyři staletí.

Papežský byt bude turistům přístupný už od 21. října, slavnostní zpřístupnění palácových pokojů zahájí čínský pěvecký sbor. Už od loňského roku mohou lidé nahlédnout do části paláce, kterou pontifikové nevyužívali.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nově si budou moct turisté prohlédnout soukromou papežskou ložnici, kapli, knihovnu a pracovnu. Skvostem rezidentce je papežská ložnice s výhledem na přilehlé Albanské jezero. Návštěvníci si budou moct prohlédnout i místní kapli, kterou papežové používali k soukromým modlitbám. Právě zde se František na jaře 2013 prvně setkal se svým předchůdcem Benediktem.

Papež František v Castel Gandolfo na rozdíl od svých předchůdců svou letní dovolenou nikdy netrávil. Během pár dní volna, které si v létě bere, zůstává ve svém bytě v penzionu svaté Marty, kde bydlí celoročně. Právě do Castel Gandolfo se uchýlil Františkův předchůdce, Benedikt XVI., když v únoru 2013 opustil úřad.

Nemovitost patří hlavám katolické církve od 17. století. Letní rezidencí se stala za papeže Urbana VIII., od podepsání lateránských smluv v roce 1929 je Castel Gandolfo součástí Vatikánu. Za druhé světové války se tam ukrývali Židé. Papežové Pius XII. a Pavel VI. zde zemřeli.

Jak připomíná italský list La Republicca, letní sídlo v Castel Gandolfo si oblíbil zejména papež Jan XXIII., protože odsud bylo možné na nějakou dobu bez povšimnutí zmizet. Jan Pavel II. si zase v zahradách rád hrál na schovávanou s dětmi místních zaměstnanců. Za časů Benedikta XVI. se zase z pokojů linuly zvuky klavíru, když si během letních veřerů přehrával skladby svých oblíbenců Bacha, Beethovena nebo Mozarta. Pius XI. zde zřídil hospodářství, z kterého dodnes putují ovoce a zelenina, mléko a vajíčka do vatikánské kuchyně.