Asad: Aleppo je „odrazový můstek“, po vítězství osvobodíme celou Sýrii

Syrský prezident Bašár Asad označil případné vítězství své armády v Aleppu za „odrazový můstek“ pro dobytí zbytku země, kde ovládají rozsáhlá území rebelové a různé džihádistické skupiny. Povstaleckou část Aleppa bombarduje v posledních týdnech kromě syrské armády i Rusko. Další jednání mocností o konfliktu proběhne už v sobotu ve švýcarském Lausanne.

Kdysi největší syrské město Aleppo je už roky rozdělené na vládní a povstaleckou část, kde zůstává v obklíčení v zoufalých podmínkách asi čtvrt milionu lidí. Vládní nálety si vyžádaly v posledních týdnech životy stovek z nich.

Síly v Aleppu
Zdroj: ČT24

Asad je přesvědčen, že vítězství v Aleppu by mu pomohlo vyhrát válku, která trvá od roku 2011. „Je to velké město, bude to odrazový můstek k přesunu do jiných oblastí, které osvobodíme od teroristů,“ řekl syrský prezident v souvislosti s rebely v rozhovoru pro ruský list Komsomolskaja Pravda.

„Musíme pokračovat v čištění této oblasti a vytlačit teroristy do Turecka, vrátit je, odkud přišli, nebo je zabít. Jiná možnost neexistuje,“ zdůraznil Asad. 

„Syrský prezident označuje všechny své odpůrce za teroristy, nicméně tok finanční a vojenské podpory je skutečně přes Turecko,“ uvedl Syřan žijící v Praze Mazen Maialeh. Rebelové podle něj spolupracují s radikály z Fronty dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra), jak tvrdí Rusko a Asad. „Je to krátkozraká politika opozice, která v tom nevidí spojenectví, jež nejde respektovat ani na regionální ani na mezinárodní úrovni,“ upozornil Maialeh.

Kdyby existovala u režimu vůle na politické urovnání, tak se to mohlo dít zcela bezpečně, zvolil ale cestu konfrontace a zlomení Syřanů. Myslím, že vítězství opozice – dramatický pád režimu – je nerealistické vzhledem k tomu, že za režimem stojí síly, které ho nenechají takto padnout.
Mazen Maialeh
Syřan žijící v Praze

Klíčovým spojencem opozičních skupin je Turecko. Spolu s dalšími západními mocnostmi a státy Perského zálivu je členem mezinárodní koalice, která útočí na pozice radikálů z Islámského státu (IS).

Turci navíc nedávno zahájili pozemní operaci na hranicích Sýrie a Turecka – v oblasti se snaží porazit IS a kurdské povstalce, jež považuje rovněž za teroristy. Asad označil tureckou vojenskou aktivitu na syrském území za „invazi, která je proti mezinárodnímu právu, morálce a suverenitě Sýrie“.

Turecké tanky
Zdroj: Ihlas News Agency/Reuters

Ve čtvrtek zabila bomba nastražená v automobilu v Sýrii poblíž tureckých hranic nejméně 20 lidí. K výbuchu došlo poblíž kontrolního stanoviště jedné ze skupin povstalecké organizace Svobodná syrská armáda (FSA), které leží u města Azaz.

Mezi mrtvými jsou převážně členové umírněné syrské opozice. Minulý čtvrtek při útoku IS zemřelo v pohraničním regionu sousední provincie Idlib dokonce 29 lidí.

V Aleppu je zřejmě méně radikálů, než se čekalo

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura minulý týden řekl, že v obléhané části Aleppa je asi 8000 povstaleckých bojovníků a asi 900 z nich patří k Frontě dobytí Sýrie.

Reuters ale s odvoláním na několik diplomatických zdrojů napsal, že tento údaj je zřejmě nadhodnocený a že ve východním Halabu není víc než 200 členů této skupiny, možná jenom 100.

O situaci v Sýrii budou v sobotu jednat ve Švýcarsku USA a Rusko spolu s dalšími regionálními mocnostmi. Obě země kvůli nedodržování příměří nedávno přerušily spolupráci. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov před schůzkou uvedl, že nemá žádná zvláštní očekávání.

„Žádná zvláštní očekávání také nemám. Konflikt trvá strašně dlouho a od začátku jsem zastával názor, že řešení bez dohody mezi Ruskem a USA není,“ konstatoval Maialeh.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN