Egyptské manévry na Sinaji se Izraeli nelíbí - dopředu je neoznámil

Jeruzalém/Káhira - Izrael vyjádřil znepokojení nad manévry, které egyptská armáda provádí v posledních dnech na Sinajském poloostrově. Káhira zde významně posílila svou vojenskou přítomnost, rozmístila rakety země-vzduch a také vyslala tankové jednotky. Jeruzalém to považuje za porušení mírové smlouvy z roku 1979, soused totiž přesuny vojsk dopředu neoznámil. Egypťané zbrojení vysvětlují zhoršenou bezpečnostní situací v oblasti. Islámští radikálové zde tento měsíc zabili 16 egyptských pohraničníků.

Dohoda, kterou uzavřel Egypt s Izraelem před 33 lety, požaduje, aby Sinajský poloostrov zůstal demilitarizovaný. Jakoukoliv změnu tohoto stavu musí obě strany konzultovat. Egypt tudíž měl vyčkat, než přesuny jednotek Jeruzalém schválí. Izrael minulý týden Egypťany vyzval, aby své vojáky z oblasti stáhnul, jakékoliv porušení mírové smlouvy může podle Izraelců narušit regionální stabilitu.

Egypt případné izraelské výtky odmítá. Mluvčí egyptského prezidenta Mursího podle NY Times prohlásil, že žádné stížnosti ze strany Izraele neobdržel. Vládní deník Al-Ahram citoval anonymní zdroj z armádního prostředí, podle kterého bylo posílení přítomnosti na Sinaji plně koordinováno s izraelskými ozbrojenými silami.

Rozhovor s Břetislavem Turečkem (zdroj: ČT24)

Do sporu se již také vložily Spojené státy. Ministryně zahraničí Clintonová v rozhovoru se svým egyptským protějškem Amrem Egypťany vyzvala, aby dali vzájemnou komunikaci do pořádku.

Egyptští představitelé své první manévry od roku 1973 vysvětlují nutností bojovat s terorismem a islámským radikalismem. Po pádu Mubarakova režimu se bezpečnostní aparát v zemi de facto rozpadl a ozbrojené skupiny na Sinaji toho využívají. Začátkem srpna zde radikálové při přestřelce zabili 16 členů egytpské pohraniční stráže, o týden později zastřelili kmenového vůdce a jeho syna.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Vzájemná komunikace mezi sousedy se zhoršila od arabského jara, při kterém byl sesazen prezident Husní Mubarak. Tento měsíc jeho nástupce, islamista Muhammad Mursí, sesadil dva nejvyšší armádní velitele, včetně ministra obrany. Armáda přitom měla v zemi výsadní postavení. Analytici upozorňují, že tento krok může negativně ovlivnit izraelsko-egyptskou spolupráci na bezpečnostních otázkách.