Nejdrsnější debata v historii USA. Trump s Clintonovou si ani nepodali ruce, všímají si média

Americká média hodnotí druhý duel prezidentských kandidátů jako jednu z nejostřejších debat v historii země. Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump si na úvod nepodali ani ruku. Podle CNN duel změnil americkou politiku. „Posvátná tradice, kdy spolu kandidáti debatují o svých vizích budoucnosti země, explodovala do něčeho hrozivého,“ píše v komentáři. Řadu politiků pohoršilo, že Trump vyhrožoval Clintonové vězením. Podle nich se chová „neamericky“.

„Byla to jedna z nejostřejších prezidentských debat v americké historii,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček, který připomněl, že Trump kvůli zveřejněné vulgární sexistické nahrávce zažívá zřejmě největší krizi své kandidatury, kdy se od něj odklání řada vlivných republikánů.

Podle spolupracovníka Ústavu mezinárodních vztahů Jana Hornáta přitom tvář, kterou Trump na videu ukázal, není nová. „Trump má kolem sebe auru egoistického macha, který se takto chová obecně. Je to něco, s čím jeho voliči počítají, takže má výhodu, že si na to nemusí dávat pozor. Role zlé ženy naopak nepůsobí dobře na voliče, ale myslím, že Clintonová o tom ví a dává si na to pozor,“ říká Hornát.

Trump v duelu situaci žehlil, když zdůrazňoval svou úctu k ženám a znovu se omluvil. Clintonová prohlásila, že právě agresivní Trump je skutečný Trump.

Trump se před duelem sešel se ženami, které tvrdí, že je Clinton zneužil

Ten se pak opřel do manžela Clintonové – exprezidenta Billa Clintona – s tím, že „nikdo v historii politiky nebyl k ženám tak hrubý jako Clinton“. „Hillary Clintonová na ty samé ženy útočila a útočila na ně zostra. Měla by se stydět,“ dodal.

Řada lidí na sociálních sítích Trumpa za jeho slova kritizovala. Někteří tvrdili, že miliardář ví, že nemůže vyhrát pomocí argumentů, a tak pouze útočí. „Vypadá to, že Trump zapomněl, proti komu kandiduje. Donalde, tvojí soupeřkou je HILLARY Clintonová, ne Bill Clinton,“ vzkázal Trumpovi sloupkař New York Times Nicholas Kristof.

Někteří ale dávali miliardářovi za pravdu. „Donald Trump napadl Billa Clintona za to, že je násilník. Ženy, které byly zneužity Billem a Hillary, si zaslouží spravedlnost!“ konstatovala jedna z uživatelek Twitteru.

Trump učinil krátce před debatou značně kontroverzní krok, když se setkal se ženami, které v minulosti obvinily exprezidenta ze znásilnění či sexuálních návrhů.

Republikán ani dál nešetřil osobními výpady. „Jeho slova o tom, že demokratka chová nenávist v srdci, jsou slova, která nezaznívají v prezidentské debatě často,“ konstatoval Řezníček.

Trump jen nakládá na vůz (plný) neuvěřitelných prohlášení. Vyrazilo mi dech, když řekl, že Clintonová má neuvěřitelnou zlobu v srdci. To je tak tvrdé prohlášení, že člověk neví, jestli to myslí vážně. Je to v kontrastu ke Clintonové, která má na vše připravenou odpověď.
Daniel Anýž
redaktor Newsweeku

Zpravodaj ČT: Oba kandidáti měli silné i slabé momenty

Podle CNN od televizních obrazovek odcházeli zklamaně ti, kteří čekali, že Clintonová v druhé debatě zatluče poslední hřebík do Trumpovy volební kampaně. „Neřekl bych, že debata měla nějakého vítěze, rozhodně neměla žádného poraženého. Byly tam silné i slabé momenty obou kandidátů. Nemám pocit, že by tato debata mohla s průzkumy nějak zásadně pohnout,“ míní zpravodaj ČT. Podle rychlého průzkumu mezi diváky CNN ale přesvědčivě zvítězila Clintonová.

„Já mám pocit, že lehce vyhrál Donald Trump, protože zastavil to krvácení, které přišlo s pátečním zveřejněním jeho 11 let starých výroků o ženách. Mohl si jen pohoršit, ztrácet další voliče a šlo o to, jestli dokáže postavit hráz, a to se mu podařilo. Je to ale jen relativní vítězství, protože musí voliče získávat. Ta skupina, co má, jsou bílí muži, a to ještě nižšího vzdělání. To nestačí na vítězství ve volbách,“ podotkl redaktor Newsweeku Daniel Anýž.

Diskuse měla jiný formát než minule – kandidáti odpovídali na dotazy diváků a volně se pohybovali po pódiu. Podle Řezníčka bylo vidět, že se oba na duel připravovali. „Trump jako by si občas nevěděl rady, dost často se dostával do záběru, když Clintonová přistupovala k tazatelům, tak šel za ní a dělal tam různé posuvky,“ konstatoval novinář.

Média zmiňují nepřátelskou povahu duelu a jeho nízkou úroveň

Agentura Reuters napsala, že kandidáti se spíš zabývali minulostí, než aby diskutovali o svých plánech do budoucna. List The New York Times zhodnotil, že oba kandidáti nebyli během diskuse očividně ve své kůži. Debata se nesla v duchu nepolevujícího nepřátelství, přičemž Trump byl podle názoru listu ve slovních přestřelkách jistější.

Diskuse v St. Louis byla „jednou z nejméně vkusných v amerických dějinách“, soudí deník. „Debata se dostala na nízkou úroveň, dominovaly útoky a hrubosti,“ napsal list The Washington Post.

Neměl jsem z debaty vůbec dobrý pocit, co se týče politické etiky a morálky. Utvrdilo mě to v dojmu, že poslední týdny skutečně budou plné osobních útoků. Přijde mi, že Trump to vidí tak, že nemá co ztratit. Když odejde jako poražený, bude chtít odejít jako oběť.
Jana Hornát
spolupracovník Ústavu mezinárodních vztahů

Trump mimo jiné prohlásil, že exprezident Clinton zneužíval ženy jako žádný americký politik a že vermontský senátor Bernie Sanders se „upsal ďáblu“, když podpořil Clintonovou. Manažer demokratické volební kampaně John Podesta si myslí, že takové výroky jsou pod úrovní prezidentských diskusí.

Nejvíc negativních reakcí ovšem vyvolala Trumpova pohrůžka vězením, kam by republikán poslal svou soupeřku v souvislosti s e-mailovou aférou. Agentura AP to označila za „bezprecedentní porušení amerických politických zvyklostí“. Demokrati i republikáni označili jeho slova za „neamerická“.

„V USA nehrozíme politickým oponentům vězením, ale Donald Trump se tak chová. Slibuje, že zneužije sílu svého úřadu,“ napsal na Twitteru bývalý americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Republikánský volební štáb je ale podle amerických médií na Trumpův kontroverzní výrok hrdý. Video s touto částí nedělní debaty rozeslal na Twitter, kde ho pochválily desetitisíce Trumpových stoupenců.

Naopak vlivný republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan během pondělí oznámil, že Trumpa nebude hájit a ani s ním nebude vystupovat v kampani. Místo toho se zaměří na udržení republikánské převahy v Kongresu – Američané totiž budou v listopadu volit i všech 435 zástupců ve Sněmovně reprezentantů. Ryan ale uvedl, že to neznamená stažení podpory republikánskému kandidátovi.

Americké akciové trhy na debatu prakticky nereagovaly, což podle médií svědčí o tom, že Wall Street dál považuje Clintonovou za favoritku prezidentských voleb. Američané půjdou k volbám už 8. listopadu.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org