Využít letadlovou loď k bydlení bezdomovců. Navrhuje to bývalý starosta San Francisca

Loď Peleliu by prý změnila pravidla hry ohledně bezdomovců (zdroj: ČT24)

Podle zastánců to bude vlajková loď nového přístupu k problému bezdomovectví. Podle kritiků je to nanejvýš vratké řešení, jehož základy stojí na vodě. To se ani nikdo nezkouší popřít, protože jde o vyřazenou letadlovou loď. Právě na ni chce bývalý starosta San Francisca nastěhovat lidi bez přístřeší.

Letadlová loď amerického námořnictva – pod názvem Peleliu – je 250 metrů dlouhým plavidlem, které se zúčastnilo bojů v Afghánistánu i v Iráku. Bojové letouny z něj startovaly ještě před půldruhým rokem.

Teď ale vyřazená letadlová loď nečinně odpočívá v sanfranciském přístavu. Změnit to chce bývalý starosta perly západoamerického pobřeží. V plavidle, které bývalo domovem pro pět tisíc námořníků, vidí možný domov pro tamní bezdomovce.

Krizová situace volá po krizovém řešení

„Ubytovat bezdomovce na lodi je pořád lepší než nechat je v nehygienickém a nebezpečném prostředí ulic San Francisca,“ tvrdí Art Agnos, bývalý starosta San Francisca.

Nebylo by to poprvé, co by loď sloužila jako nouzové přístřeší. „Poprvé jsme ji tak krátkodobě využili v roce 1989, po zemětřesení v Loma Prieta, asi tak na dva týdny. Lidé měli bezpečné, čisté místo k přespání, s jídlem a zázemím pro ty, kdo se o ně starali. Byli velmi spokojení,“ dodává Agnos. 

V San Franciscu skutečně dramaticky přibývá lidí bez domova. Podle odhadů je jich už šest a půl tisíce. Ne všichni ale extravagantnímu nápadu fandí. „Jde jen o publicitu. Dostali jsme se do situace, kdy se bavíme o potrhlých nápadech,“ myslí si aktivista Randy Shaw.