Německý rabín čelí trestnímu oznámení kvůli obřízkám

Berlín - Německý lékař podal trestní oznámení na rabína za to, že provádí obřízky na kojencích, informoval dnes německý vyšetřovatel. Před dvěma měsíci přitom kolínský soud obřízku zakázal, když ji označil za ublížení na zdraví. Krok dále zvýšil obavy německých židů z toho, že jejich způsob života je v Německu ohrožen.

Žalobu podal lékař ve spolkové zemi Hesensko na rabína Davida Goldberga, který je považován za předního židovského duchovního ve městě Hof. Místní prokuratura žalobu prověří a pak rozhodne, zda zahájí vyšetřování. Zatím je prý příliš brzy na to, aby bylo možné říci, jestli se tak stane.

Goldberg, který pochází z Izraele a v Německu žije dvacet let, tvrdí, že obřízky od zákazu neprováděl, spíše však z důvodu nízké poptávky, než z obav před právním postihem. Za svůj život prý obřezal na 4 000 chlapců a v žádném případě nedošlo ke zdravotním komplikacím.

Německý doktor trestní oznámení podal na základě výroku soudu v Kolíně nad Rýnem, který rozhodoval o případu čtyřletého chlapce, u něhož se po zákroku objevily zdravotní komplikace, a 26. června obřízky prováděné z náboženských důvodů zakázal. To vyvolalo bouřlivou reakci, především židů a muslimů, kteří své mužské potomky tradičně obřezávají. Také nejsilnější německé politické strany reagovaly, na rozdíl od mírné většiny Němců, která zákaz podporuje, rozhodně slíbily schválení zákona, který obřízky z náboženských důvodů znovu umožní.