V Madridu začal proces v případu Gürtel, korupční kauze vládních lidovců

V Madridu začal soudní proces v jednom z největších korupčních skandálů novodobé španělské historie. V kauze Gürtel je obžalováno 37 lidí, včetně desítky bývalých regionálních politiků vládní Lidové strany (PP). Informovala o tom španělská média.

Před budovou soudu se ráno shromáždilo několik demonstrantů v maskách s transparenty „Ničemové nedojdou klidu“. Na oba procesy se akreditovaly dvě stovky novinářů.

Kauza Gürtel se týká rozsáhlé sítě z let 1999 až 2009, v níž jsou podnikatelé, funkcionáři a radní za PP obžalováni mimo jiné z úplatkářství, zpronevěry, daňových podvodů či falšování dokumentů. Politici, většinou jako regionální funkcionáři či starostové za PP z oblastí Madridu, Kastilie a León a Málagy měli podle prokuratury za úplatky ovlivňovat veřejné zakázky.

Hlavním obžalovaným je podnikatel Francisco Correa, jemuž hrozí 125 let vězení a podle něhož se kauza i jmenuje (Correa znamená španělsky pásek a Gürtel je pásek německy). Kromě korumpování vlivných osob měl Correa podle obvinění připravit stát asi o dvacet milionů eur (asi 540 milionů korun) na daních.

Spolupracovnice ČT Zlochová: Lidová strana kauzou neutrpěla (zdroj: ČT24)

Další hlavní postavou kauzy je bývalý pokladník PP Luis Bárcenas, jemuž hrozí trest 42 let vězení mimo jiné za zpronevěru, falšování dokumentů či nezákonné obohacování. Bárcenas podle vyšetřovatelů vedl dvojí účetnictví strany. Zpronevěřit měl skoro devadesát milionů eur (asi 2,4 miliardy korun), z toho přes 49 milionů eur vyvedl na účty do Švýcarska.

Na lavici obžalovaných usedl i bývalý manžel exministryně zdravotnictví Any Matoové Jesús Sepúlveda, který se měl jako senátor podílet na manipulování veřejných zakázek ve prospěch Correových firem. Také Matoová se má před soudem zodpovídat z toho, že jí Correa zaplatil 28 467 eur.

Druhý nejvyšší trest v kauze Gürtel, 85 let a šest měsíců vězení, hrozí bývalému tajemníkovi regionální pobočky Lidové strany v Galicii Pablu Crespovi. Čtyřicet pět let vězení může dostat Alberto López, bývalý člen vedení lidovců v Madridu.

Začíná i případ exšéfa MMF Rata

Druhý proces, který se koná v téže soudní budově v San Fernando de Henares na předměstí Madridu, se týká banky Bankia, k jejíž záchraně v roce 2012 využil španělský stát pomoci od eurozóny. Obžalováno je přes šedesát lidí, včetně někdejšího španělského ministra a bývalého šéfa MMF Rodriga Rata.

Obžalovaní manažeři a členové správní rady banky Bankia měli podle prokuratury zneužívat kreditní karty pro soukromé účely a bance způsobit v letech 1999 až 2012 škodu 15,2 milionu eur (asi 410 milionů korun).