Syrská armáda vyzvala povstalce k odchodu z Aleppa. Zaručuje bezpečný průchod

Syrská armáda vyzvala povstalecké bojovníky, aby opustili východní část Aleppa. Zaručuje jim bezpečný průchod. Nálety syrských a ruských letadel přitom pokračovaly i během neděle. Podle šéfa humanitárních operací OSN Stephena O'Briena jsou civilisté v Aleppu vystaveni mimořádné krutosti. Zdravotní systém ve městě je prakticky zničen.

Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) se nové útoky soustřeďovaly na několik východních předměstí a také na sever města. „Když se jim podaří je dobýt, zůstane povstalcům jenom malá část města na jihozápadě Aleppa,“ sdělil Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. V noci podle něj ruské letectvo zasáhlo několik desítek cílů v povstalecké části.

Syrské státní sdělovací prostředky oznámily, že armáda vyzvala povstalce k odchodu. „Nejvyšší velení armády vyzvalo ozbrojené bojovníky ve východních čtvrtích Aleppa, aby odešli a umožnili civilistům vést normální život. Ruské a syrské armádní velení zaručuje bojovníkům bezpečný průchod, a bude-li to nutné, poskytne jim pomoc,“ uvádí se v prohlášení, z nějž citovala agentura SANA.

Zničená nemocnice v Aleppu
Zdroj: Reuters

Podobná katastrofa jako v Aleppu v Sýrii dosud nebyla

O'Brien označil dění v Aleppu „za peklo na zemi“ a důrazně požádal o akci, která boje zastaví. „Zdravotnický systém na východě města je téměř zničen, postupně jsou zasahovány všechna zdravotnická zařízení,“ řekl. Vyzval bojující strany, aby umožnily alespoň evakuaci několika set civilistů, kteří potřebují naléhavě lékařskou pomoc.

Na východě města je asi 250 000 lidí, mezi nimi pravděpodobně až 100 000 dětí. Podle OSN je tato část největšího syrského města vystavena „největší humanitární katastrofě, která byla kdy v Sýrii zaznamenána“.

Boje v Aleppu trvají od minulého čtvrtka a podle dostupných informací v nich zemřelo přes 330 lidí. Možnost politického řešení se vzdaluje spory mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že v sobotu hovořil se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a že mluvili o možnosti normalizovat situaci v Aleppu.

Schwarzenberg: USA a Ruskou nejsou schopny zvládnout své klienty

Zaorálek a Schwarzenberg v OVM
Zdroj: ČT24

Bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ale v Otázkách Václava Moravce upozornil, že příměří, které je domluvené pouze několika málo skupinami, nemá šanci na přežití. „Obě mocnosti nejsou schopné zvládnout své klienty,“ upozornil Schwarzenberg na nejhlubší problém celého konfliktu. „Byl to zásadní omyl, že do toho mocnosti vstoupily,“ dodal.

Rusko tvrdí, že USA nedokázaly přinutit umírněnou opozici oddělit se viditelně od islámských extremistů. Washington je naopak toho názoru, že současné intenzivní bombardování, kterého se účastní i Rusové, nahání umírněné odpůrce Damašku do náručí teroristických skupin a nutí je bojovat po jejich boku.

Současný šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek připomněl, že každá občanská válka končí vyčerpáním svých účastníků. „Neštěstí Sýrie je v tom, že zdroje - jak lidské, tak i hmotné - jsou stále dodávány,“ podotkl Zaorálek. „Ten konflikt zájmů je takový, že i ti, kteří chtěli pomoct příměří, dnes zůstávají s prázdnýma rukama. Do konce roku nevidím naději na zlepšení,“ uzavřel.