V Sýrii se zřítila armádní stíhačka

Damašek - Syrská bojová stíhačka havarovala ve východní části země, oznámila to státní televize hodinu poté, co rebelové prohlásili, že ve stejné oblasti sestřelili letoun. Státní televize tvrdí, že letadlo se zřítilo kvůli technickým problémům, pilot se katapultoval.

Svobodná syrská armáda (FSA) oznámila, že ve východní části země rebelové sestřelili vojenskou stíhačku. Letoun se zřítil v provincii Dajr az-Zaur, pilota rebelové údajně zadrželi. Verzi povstalců má potvrzovat i video natočené u města Muhasín. Na záběrech je vidět stíhačka v plamenech a je slyšet střelba. 

Státní televize sice potvrdila, že armáda přišla na východě země o letoun, jenže tvrdí, že stroj měl technické potíže. Pilot se údajně katapultoval. „Syrský armádní stroj měl technickou poruchu při běžném cvičném letu na východě země. Letadlo kvůli závadě nemohlo pokračovat v letu, jeho pilot se muset katapultovat a pátrá se po něm,“ tvrdí armádní zdroj.

Povstalci následně zveřejnili videosnímek, na kterém je údajně pilot, kterého se jim podařilo vzít do zajetí. Muž v hodnosti plukovníka obklopený třemi ozbrojenci se na záznamu představil, řekl, že je s ním zacházeno dobře, a vyzval příslušníky syrské armády, aby zběhli.

Na internetu se dnes také objevily videozáznamy, zachycující údajné brutální násilnosti páchané povstalci. Na třech videích umístěných na serveru YouTube, u nichž nebylo možné ověřit pravost ani datum pořízení, jsou zachyceni údajní povstalci jak shazují těla ze střechy nebo chladnokrevně rdousí muže. Jak se zdá, byly tyto záběry natočeny v Halabu a jeho okolí.

Organizace islámské spolupráce (OIC) na svém summitu v Mekce pozastavila členství Sýrie kvůli násilnému potlačování opozice.