Nigerijská armáda zabila 20 údajných členů sekty Boko Haram

Kano (Nigérie) - Vojáci nigerijské armády zabili na severovýchodě nejlidnatější africké země 20 údajných členů radikální islamistické sekty Boko Haram. Armádní velitel Victor Ebhaleme potvrdil, že nedělní přestřelka ve městě Maiduguri si rovněž vyžádala život jednoho vládního vojáka a zranění dvou dalších. Podle mluvčího sekty jsou ale oběťmi pouze civilisté.

„Podle našich informací se údajní členové Boko Haram sešli na konkrétním místě v Maiduguri. Naši muži byli mobilizováni, z čehož vzešla přestřelka. Dvacítka údajných teroristů byla při operaci zabita, zemřel rovněž jeden voják a další dva byli zraněni,“ řekl armádní velitel Victor Ebhaleme.

Mluvčí Boko Haram však uvedl, že informace jsou mylné. „Dokážou zabíjet jen nevinné civilisty,“ prohlásil na adresu armády.

Sekta Boko Haram od roku 2009 provedla řadu pumových atentátů a ozbrojených útoků, které si vyžádaly přes tisícovku životů. Útoky se většinou odehrávají na severu a v centrální části země bohaté na ropu. Boko Haram zintenzivnila útoky s příchodem ramadánu. Sekta se snaží v zemi prosadit vládu podle islámského práva šaría.