Americká policie dopadla podezřelého ze střelby v obchodním centru

Policie amerického státu Washington v sobotu večer dopadla muže, který je podezřelý ze zabití pěti lidí při páteční střelbě v nákupním centru ve městě Burlington. Dvacetiletý Arcan Cetin je nyní ve vazbě. Do Spojených států přišel z Turecka a pobývá tam legálně.

Arcan Cetin
Zdroj: ČTK/AP

Cetin má podle agentury AP bydliště ve městě Oak Harbor, asi 30 kilometrů jihozápadně od Burlingtonu. Právě tam jej policie dopadla, když šel po ulici. Neměl u sebe žádnou zbraň a nepokoušel se utíkat.

Podezřelého zatkl policista Mike Hawley. Na tiskové konferenci uvedl, že Cetin byl identifikovaný jako podezřelý, když auto, které s ním bylo spojováno, zachytila jedna z bezpečnostních kamer nákupního centra. Auto se pak objevilo v Oak Harbor. Cetin byl už loni zadržený kvůli napadení. Žádné podrobnosti k tomu ale policista nesdělil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie na tiskové konferenci také uvedla, že podle záběrů bezpečnostních kamer podezřelý vešel do nákupního centra beze zbraně. O deset minut později je ale na záznamu vidět, jak vchází do obchodu Macy's s puškou v ruce.

Střelbu nepřežilo pět lidí

Podle svědků vešel ozbrojený muž hispánského původu do nákupního centra Cascade Mall v pátek krátce před 19:00 místního času a začal v prodejně sítě Macy's střílet z lovecké pušky. Při střelbě přišly o život čtyři ženy a později jeden muž, který nakonec podlehl vážným zraněním.

Střelec uprchl ještě před příjezdem policistů. Jeho motiv není zatím známý. Do pátrání po pachateli, které trvalo přes 20 hodin, se zapojily desítky policistů, pomáhali i agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle FBI v případu podle všeho nejde o teroristický čin.