Afghánci tajně jednali s vůdcem Talibanu

Kábul - Představitelé afghánské vlády se v Pákistánu sešli s někdejším druhým nejvyšším velitelem Talibanu mullou Baradarem. Ten byl v únoru 2010 zadržen pákistánskými speciálními jednotkami a je ve vazbě. Jako zakladatel povstaleckého hnutí ale stále může mít na povstalce značný vliv. Schůzka svědčí podle pozorovatelů o větší ochotě Pákistánu akceptovat mírová jednání mezi afghánskou vládou a povstaleckými skupinami.

Představitelé Afghánistánu před dvěma měsíci tajně jednali s někdejším mužem číslo dvě v hierarchii povstaleckého hnutí Taliban, který je ve vězení v sousedním Pákistánu. „Setkali jsme se s mullou Baradarem. Naše delegace s ním hovořila, aby zjistila, co si myslí o mírových jednáních,“ potvrdil bezpečnostní poradce afghánského prezidenta Hamída Karzáího. 

Podle agentury AFP údajně dokonce probíhají jednání o Baradarově propuštění. To by mohlo znamenat zásadní obrat v zamrzlých jednáním s Talibanem. Vysocí afghánští politici doufají, že Baradar by mohl v mírových jednáních sehrát klíčovou úlohu a stát se jakýmsi prostředníkem mezi vládou a mullou Umarem, který je v organizaci mužem číslo jedna. 

Pákistán zadržel Baradara počátkem roku 2010. Pákistán a USA to označovaly za úspěch, ale například bývalý zvláštní zmocněnec OSN pro Afghánistán Kai Eide už tehdy tvrdil, že to bude znamenat ránu pro kýžený proces usmíření s Talibanem.