Zástupci zemí LAS se kvůli syrské krizi dnes nesejdou

Káhira - Ministři zahraničí zemí Ligy arabských států (LAS) se dnes kvůli syrské krizi nesejdou. Mohou za to zdravotní problémy saudskoarabského ministra zahraničí, který se včera kvůli střevním potížím podrobil drobné operaci. Zástupci arabských zemí měli v saúdskoarabské Džiddě mimo jiné vybírat nového zvláštního vyslance OSN a LAS pro Sýrii. Nový termín jednání zatím nebyl určen, v úterý se přitom v Saudské Arábii mají na summitu sejít členové Organizace islámské spolupráce.

Funkci zvláštního vyslance doposud zastával bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Ten však před několika dny oznámil, že ke konci srpna končí, protože se mu nepodařilo zprostředkovat příměří v Sýrii sužované občanskou válkou a protože k ničemu nevedou ani jednání mezi stálými členy Rady bezpečnosti OSN. Jako o člověku, který by mohl Annana nahradit, se doposud mluvilo o zkušeném alžírském diplomatovi Lachdaru Brahímím.

Saudská Arábie se spolu s Katarem již dlouhou dobu pokouší izolovat režim syrského prezidenta Bašára Asada, jehož jednotky posledních několik týdnů svádí tvrdé boje o metropoli Damašek a obchodní centrum Halab. Oba státy Perského zálivu také zřejmě syrským povstalcům poskytují zbraně.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová včera v Istanbulu řekla, že Spojené státy a Turecko společně pracují na detailním plánu na podporu syrské opozice. Obě země prý dokonce zvažují nad Sýrií zavést bezletovou zónu.