Jsem král Šuppiluliumaš, představuje se obří socha z Turecka

Ankara – Dobře zachované části obrovské neochetitské antropomorfní sochy z kamene objevil mezinárodní tým archeologů na jihovýchodě Turecka. Hlava a torzo nalezené figury, která je neporušená do pasu, měří na výšku asi 1,5 metru. Experti tedy odhadují, že celá délka původní sochy byla až čtyři metry.

Jak ve Studiu ČT24 uvedl archeolog Tomáš Alušík, jedná se o mimořádně významný objev z hlediska dějin umění i z hlediska historického. Upřesnil, že na zádech sochy je poměrně dlouhý nápis, který začíná slovy „Já jsem Šuppiluliumaš král“. Lokalita, kde byla socha nalezena, se dále zkoumá a archeologický výzkum se plánuje na několik sezon.

Plastika má vousatou tvář s nápadnýma očima, které vznikly vložením bílého a černého kamene. Účes je složen z mnoha řad složitě propracovaných kudrlin. Postava má obě paže pokrčeny v loktech, každá z nich je ozdobena dvěma náramky s lvími hlavami. V pravé ruce drží socha oštěp, v levé ruce má obilný klas. Na hrudi má zavěšenu ozdobu poloměsíčitého tvaru.

Vedoucí výzkumného týmu Tim Harrison:

„Tato neochetitská plastika poskytuje jedinečný vhled do novátorského charakteru a vyspělosti kultur doby železné, které se objevily ve východním Středomoří po pádu velkých říší doby bronzové.“

Plastika podle archeologů kdysi pravděpodobně strážila vstupní bránu do města Kunulua, které bylo v době mezi lety 1000-738 před Kristem centrem neochetitského království Patina, jež vzniklo po zániku Chetitské říše. Součástí města Kunulua byla citadela s impozantním vstupním komplexem s velkými kamennými sochami, z nichž se loni podařila archeologům nalézt dobře dochovaná plastika sedícího lva. Uvedený komplex byl zničen Asyřany v roce 738 před naším letopočtem.

Rozhovor s Tomášem Alušíkem (zdroj: ČT24)