Syrská vláda schválila dohodu o příměří, boje zatím pokračují

Syrská vláda prezidenta Bašára Asada schválila dohodu o příměří dojednanou Ruskem a USA. Oznámila to syrská oficiální agentura Sana s odvoláním na „informované zdroje“. Klid zbraní má nastat v pondělí večer místního času, boje v zemi zatím pokračují. Při náletu na město Idlib v severní Sýrii bylo zabito nejméně 24 civilistů, devadesát lidí utrpělo zranění.

Syrská vláda schválila rusko-americkou dohodu, jedním z cílů které je dospět k politickému řešení krize v Sýrii, uvedla syrská agentura. Upřesnila zároveň, že z „humanitárních důvodů nastane klid zbraní ve městě Aleppo“.

O náletu na Idlib a jeho důsledcích informovala syrská exilová organizace SOHR. Podle ní útočily na různá místa v Idlibu, který je střediskem stejnojmenné provincie, „dosud neidentifikované bojové stroje“.

Agentura Reuters citovala nejmenované zdroje z řad záchranářů a obyvatel Idlibu, podle nichž útočily na město ruské letouny. Svou domněnku opírají tyto zdroje o fakt, že bombardéry letěly ve velké výšce, zatímco syrské vládní helikoptéry útočí v nižších letových hladinách.

obrázek
Zdroj: ČT24

Syrskému letectvu naopak připisuje nálety v Idlibu nejmenovaný příslušník civilní obrany města, kterého citovala turecká agentura Anadolu. Terčem útoků údajně desítek strojů bylo několik míst v Idlibu, včetně lidnatého tržiště. Zásahy bomb způsobily požáry řady domů a obchodů.

Útok na Idlib se uskutečnil krátce po ohlášení dohody o příměří, kterou v noci na sobotu dojednali ministři zahraničí Ruska a USA. Klid zbraní má začít platit s pondělním soumrakem, kdy v Sýrii stejně jako v ostatních muslimských zemích začíná svátek obětování íd al-adhá.

Události: Dohoda o příměří v Sýrii (zdroj: ČT24)