Ústava, volby, moc. Kurdové chystají vlastní vládu na severu Sýrie

Kurdové plánují vytvořit na severu Sýrie federální systém s vládou. Ústavu by měli schválit už příští měsíc. Hlavním městem bude Kámišlí a součástí autonomní oblasti by měl být rovněž Manbidž, který Kurdové s pomocí mezinárodní koalice nedávno osvobodili z područí Islámského státu (IS). Oznámila to Hadíja Júsufová, která předsedá kurdskému shromáždění. Na kurdské milice YPG útočí Turci, kteří se je snaží zahnat zpět za řeku Eufrat.

Nový systém bude zřízen v některých částech severní Sýrie, kde Kurdové už dříve vyhlásili autonomii. Po přijetí ústavy mají následovat místní volby. V autonomní oblasti mají být garantována práva všech etnických skupin – podle Kurdů je forma decentralizovaného státu jedinou možností, jak syrský konflikt ukončit.

Kurdské plány se nezamlouvají Turkům, ale ani Američanům. „Nebudeme z tohoto projektu ustupovat. Naopak, budeme pracovat na jeho realizaci. Turecká intervence nás nezastaví,“ prohlásila Júsufová.

Podle kurdských představitelů nový systém prohloubí a rozšíří stávající autonomní správu poté, co se kurdským milicím a jejich spojencům podařilo dobýt některé oblasti dosud ovládané islamisty. Že by chtěli vytvořit vysloveně kurdský stát, přitom popírají.

Kurdové představují hlavní spojence mezinárodní koalice v čele s USA, která na radikály útočí ze vzduchu. Milice YPG bojují jak proti režimu prezidenta Bašára Asada, tak i proti islamistům.

Syrští uprchlíci se mohou vrátit do pohraničí s Tureckem (zdroj: ČT24)

Ankara považuje YPG za prodlouženou ruku Kurdské strany pracujících (PKK). Ta už dlouhá desetiletí bojuje za autonomii na jihovýchodě Turecka a Ankara ji označuje za teroristickou organizaci.

Turci v Sýrii čistí zhruba stokilometrový úsek, přičemž cílí jak na IS, tak právě i na kurdské rebely. Turkům pomáhají povstalci, kteří bojují zároveň i proti YPG. Turecko i USA žádají Kurdy, aby se stáhli východně od řeky Eufrat, přičemž Ankara tvrdí, že se tak dosud nestalo.

Manbidž se nachází na západ od řeky. „Myslíme si, že obyvatelé Manbidžu touží být součastí federálního systému,“ podotkla Júsufová.

Turecko si nepřeje, aby útok na Rakká vedli Kurdové

Turecký ministr obrany Fikri Isik prohlásil, že Ankara podporuje společnou operaci s USA, pokud jde o osvobození Rakká, což je bašta IS – ovšem ofenzivu na zemi by neměli vést Kurdové. „Operaci musí vést místní, ne YPG,“ konstatoval Isik. „Turecko nedovolí silám YPG rozšiřovat své území a moc a mít operaci proti IS jako výmluvu,“ pokračoval ministr.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mezitím oznámil, že operace v Sýrii bude pokračovat a turecké bezpečnostní síly zahájily rovněž nejrozsáhlejší operaci proti PKK na jihu Turecka.

V rozsáhlých oblastech Íránu, Turecka, Iráku a Sýrie žije odhadem 30 milionů Kurdů. Autonomii získali v roce 1990 v severním Iráku.

Oblast obývaná kurdskou populací
Zdroj: ČT24